maandag, 23 mei 2022

7 alarmsignalen van een oogziekte

Advertorial
Er zijn 1,2 miljoen mensen met een oogprobleem in Nederland. 300.000 mensen zijn slechtziend of zelfs blind. Maar de helft van alle oogaandoeningen is te voorkomen door preventie en voorlichting. Ken jij de signalen van een oogaandoening? We leggen je in dit artikel graag uit hoe je oogziektes kunt voorkomen en vroegtijdig kunt herkennen.

Door de toename van kinderen met myopie (ernstige bijziendheid die mede veroorzaakt wordt door toename schermgebruik en te weinig daglicht), diabetes én de vergrijzing in Nederland neemt het aantal mensen met een oogaandoening schrikbarend snel toe. Te laat gestelde diagnoses vergroten onnodig de kans op blijvend zichtverlies door een oogziekte als maculadegeneratie of glaucoom. Vroege diagnose van oogaandoeningen vermindert het risico op slechtziendheid aanzienlijk.

Ken de 7 alarmsignalen van een oogziekte

Voorkom zichtverlies en controleer je ogen regelmatig op alarmsignalen. Zicht dat eenmaal verloren is gegaan kan vaak niet worden hersteld. Signalen die kunnen duiden op een oogaandoening zijn:

  1. Pijn aan de ogen
  2. Regelmatig flitsen of vlekken zien
  3. Zicht dat in korte tijd erg achteruitgaat
  4. Dubbelzien met één oog
  5. Rechte lijnen als golven zien
  6. Telkens meer licht nodig hebben om goed te zien
  7. Minder details kunnen waarnemen

Bezoek, als je een wijziging of uitval opmerkt in je gezichtsveld, zo snél mogelijk een (huis)arts.

Voorkomen is beter dan genezen

Gezonde voeding helpt de veelvoorkomende oogaandoening leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) tegen te gaan. Zorg er daarom voor dat in je dieet veel groente, fruit en vis voorkomt. Lichaamsbeweging zorgt voor een goede bloedvoorziening in het netvlies. Beweging is daarom van cruciaal belang om jouw ogen gezond te houden.

Meer onderzoek maakt het verschil

Het Oogfonds financiert wetenschappelijk oogonderzoek naar het voorkomen en behandelen van oogproblemen. En steunt patiëntenverenigingen in het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met een visuele beperking. Ook jij kunt iets betekenen in wetenschappelijk oogonderzoek voor deze en volgende generaties op een manier die bij jou past.

Heb jij oog voor de toekomst?

Het Oogfonds werkt aan een toekomst waarin niemand meer slechtziend of blind wordt. Lees in het gratis magazine 'Oog voor de toekomst' hoe je belastingvrij, via een schenking of je nalatenschap, het Oogfonds kunt steunen. Zodat wij nu kunnen investeren in wetenschappelijk oogonderzoek, zodat er eerder oplossingen komen. Vraag het magazine nú gratis aan.

Meer weten over nalaten aan het Oogfonds?

Overweeg je om het Oogfonds op te nemen in je testament, heb je behoefte aan persoonlijk contact of wil je meer weten? Bekijk de mogelijkheden.

Doe de oogtest!

Het snel constateren en behandelen van oogklachten en oogziektes is cruciaal. Wil je weten of jij een verhoogd risico op oogziektes hebt? Doe dan onze online Oogtest!