maandag, 17 mei 2021

Boekrecensie: Zorgboek Slechtziendheid en Blindheid

Zo'n 350.000 Nederlanders hebben een oogaandoening waardoor zij slechtziend of blind zijn. Stichting September heeft het Zorgboek Slechtziendheid en blindheid uitgebracht. Praktische en betrouwbare achtergrondinformatie over verschillende oogaandoeningen. Inclusief een luisterboek. 
Auteur:
Stichting September & Oogfonds
Jaar van uitgave:
2011
Prijs:
€ 18,50
ISBN:
978 90 8648 129 3
Aantal pagina's:
197

Er zijn tientallen aandoeningen die tot slechtziendheid of blindheid kunnen leiden. Het overgrote deel van alle slechtziendheid en blindheid komt in Nederland wordt echter veroorzaakt door vier aandoeningen: staar, maculadegeneratie, diabetische retinopathie en glaucoom. Het Zorgboek Slechtziendheid en blindheid bevat medische informatie over de oorzaak, de symptomen, het verloop en de behandeling van de ziekten.

Daarnaast is er veel aandacht voor het omgaan met de ziekte. Waar vind je bijvoorbeeld hulp? En hoe zit het met eventueel werk en inkomen? Ook hulpmiddelen komen uitgebreid aan bod. Het boek geeft antwoord op de belangrijkste vragen van mensen die met slechtziendheid of blindheid te maken krijgen of hebben.

Betrouwbaar

De informatie is betrouwbaar en praktisch. Gebaseerd op richtlijnen, standaarden en algemeen aanvaarde bronnen. En mocht er je nu toch nog informatie missen: achterin het boek staat een lijst met bronnen voor meer informatie.

Het zorgboek is een gids, geen boek dat je van voor naar achter door moet lezen. Je moet het zijn als aanvulling op de dokter: een naslagwerk voor vragen waar je tegen aan loopt. Dat die vragen voor iedereen verschillend zijn laten de auteurs zien met citaten. Ieder mens beleeft slechtziendheid en blindheid anders, daar legt het boek de nadruk op.

Opmaak

Tot slot is ook de opmaak echt afgestemd op mensen met een oogaandoening. Door bijvoorbeeld iets grotere duidelijke letters en een rustige achtergrond. Daarbij heeft het zorgboek dankzij het Oogfonds ook een luisterboek.

In de reeks zorgboeken zijn ook Maculadegeneratie en Diabetische retinopathie uitgebracht. De drie ‘oogboeken’ zijn gemaakt in samenwerking met vooraanstaande deskundigen en organisaties, waaronder het Oogfonds. De boeken zijn online te bestellen via de Oogfondswinkel, waarbij een deel van de opbrengst bestemd is voor het goede doel.

Trefwoorden: