dinsdag, 19 januari 2021

Verwennerij voor je ogen: zo werkt dat!

’s Morgens begint het al: even het nieuws checken op je mobiel. Vervolgens kruip je met je ontbijt achter de laptop, om daar voor de rest van de dag te blijven. En ’s avonds? Dan is het tijd voor ontspanning: lekker netflixen op tv, tablet of laptop. En je ogen maar werken…

Begin jij ook altijd met je ogen te rollen als iemand verzucht dat vroeger alles beter was? Toch bevat de bewering wel een kern van waarheid, tenminste… als je het je ogen zou vragen! Want hoe handig al die beeldschermen en beeldschermpjes ook zijn, je ogen worden er best moe van. Een beetje extra verwennerij voor je ogen kan dus absoluut geen kwaad.

Lang leve het beeldscherm

Het begon ooit met de televisie, toen kwam de computer en tegenwoordig doen we zo ongeveer alles met beeldschermen. Dat geldt bovendien niet alleen voor volwassenen. Ook kinderen raken al op jonge leeftijd verknocht aan hun telefoons en games terwijl op de laptop en het digitale schoolbord inmiddels net zo normaal zijn als vroeger de multomap en het krijtbord. En wat te denken van die online lessen? Wéér achter een beeldscherm!

Ze zijn het zat!

Op een gegeven moment krijgen je ogen toch een beetje genoeg van het harde werken – en geef ze eens ongelijk! Van de krant lezen op je tablet tot het swipen door je Facebookberichten en van het uitwerken van een projectplan op je laptop tot nog even netflixen tot je in slaap valt… Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is het beeldscherm, beeldscherm en nog eens beeldscherm. En dan bekijken we die schermpjes ook nog eens van nét iets te dichtbij, terwijl je ogen juist van afstand houden. Als je ogen er genoeg van hebben, laten ze je dat weten ook: ze worden branderig, je zicht wordt een beetje wazig of je krijgt flinke hoofdpijn of pijn in je nek en schouders. Is daar iets aan te doen? Ja, zeker wel. En makkelijker dan je denkt.

Een tip voor frisse ogen

Houd je aan de 20-20-2 regel: kijk iedere 20 minuten even 20 seconden in de verte. Zeker nu we massaal thuiswerken is dat extra belangrijk. Toegegeven: die twee uur buiten ga je misschien niet redden, maar let erop dat je in ieder geval iets vaker een ommetje maakt. De '2' in deze regel is met name gericht op kinderen. Twee uur per dag naar buiten is voor ogen in ontwikkeling erg belangrijk om bijziendheid tegen te gaan of af te remmen.

Zoveel ogen, zoveel oplossingen

Naast de 20-20-2 regel is er nog iets anders dat je kunt doen. Het kost je slechts een paar minuten tijd, maar maakt je wel meteen heel veel wijzer. De beeldschermquiz van Pearle maakt je namelijk duidelijk waar jouw ogen weer vrolijk van worden. Want vergis je niet: elk stel ogen is gebaat bij een eigen oplossing. Dat heeft onder meer te maken met hoe jouw beeldschermgebruik eruitziet: de een wisselt vaak tussen beeldscherm en vakliteratuur die gelezen moet worden, de ander heeft vooral behoefte aan een meer ontspannen houding achter de computer. De beeldschermquiz van Pearle maakt met een paar eenvoudige vragen helder hoe je jouw ogen een beetje extra kunt verwennen.

Rust voor je ogen

Nog even terug naar die bewering dat vroeger alles beter was… want wat klopt voor je ogen, klopt dan weer helemaal niet voor de bril. Herinner je je nog die bril met de halvemaantjes waarmee je opa kon lezen én autorijden? Welnu, die tijd ligt inmiddels ver achter ons. De brillen van Pearle kunnen namelijk veel meer dan dat. Een bril met blauwlichtfilter bijvoorbeeld: die neutraliseert het blauwe licht van digitale schermen en zorgt zodoende voor extra rust en bescherming voor je ogen. De bril met blauwlichtfilter is er voor brillen met én zonder sterkte. En je hoeft er tegenwoordig niet eens meer voor naar de winkel, zo'n bril met blauwlichtfilter kun je ook eenvoudig via de webshop van Pearle aanschaffen.

Relaxed focussen

En de relax view bril, ken je die al? Die bril helpt je makkelijker te schakelen tussen verschillende afstanden. Daardoor zit je meer ontspannen achter je computer en kost het je ogen minder energie om te focussen op je partner of kinderen die binnenkomen. Dan is er ook nog de computerbril: een bril op sterkte, speciaal voor de afstand van je ogen tot je beeldscherm en alles daartussen. En om het nog wat leuker te maken: je kunt je computerbril ook nog laten uitrusten met een blauwlichtfilter en relax view, of met een van beide opties. Als je ogen daar niet gelukkig van worden…

De 20-20-2-regel

Na 20 minuten dichtbij kijken
20 seconden in de verte kijken
2 uur per dag naar buiten

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Pearle Opticiens.