Vitamine A en B1 voorkomen glaucoom

Getty Images

ROTTERDAM - Dat voeding de gezondheid van je ogen ten goede komt was al langer bekend. Nu blijkt dat mensen die veel vitamine A en B1 nuttigen minder risico lopen op het krijgen van de oogziekte glaucoom. Dit is de belangrijkste oorzaak van onherstelbare blindheid.

Mensen die via hun voeding teveel magnesium binnenkrijgen hebben juist meer kans om glaucoom te ontwikkelen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Wishal Ramdas aan het Erasmus MC. Naar schatting lijden wereldwijd ruim 60 miljoen mensen aan glaucoom. Doordat mensen steeds ouder worden neemt dit aantal verder toe.

Voedingsmiddelen met veel vitamine A zijn lever, vis en melkproducten. Vitamine B1 zit in hoge mate in graanproducten. Hoe het komt dat voeding invloed heeft op de ziekte is nog niet precies bekend. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals sojabonen, schelpdieren en garnalen vergroten de kans om glaucoom te krijgen.

Oogdruk
"Bij glaucoom is er vaak sprake van een te hoge oogdruk en/of beperkte doorbloeding van de oogzenuw waardoor schade aan de zenuwvezels ontstaat.", legt Ramdas uit. "Mogelijk heeft magnesium invloed op de bloedvoorziening van de oogzenuw. Van de vitamines is in diermodellen al aangetoond dat ze een beschermend effect op de oogzenuw kunnen hebben."

BMI
Opvallend is dat vrouwen met overgewicht vaak wel een hogere oogdruk hebben, maar toch geen glaucoom ontwikkelen. Elke extra punt op het BMI geeft zeven procent minder kans op het ontwikkelen van glaucoom. Bij mannen bestaat er geen verband tussen BMI en glaucoom. Volgens Ramdas lijkt de oogdruk bij vrouwen met overgewicht hoger dan die in werkelijkheid is. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de methode die oogartsen gebruiken om de oogdruk te meten.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens uit de bevolkingsstudie ERGO. Ook is samengewerkt met verschillende internationale onderzoeksgroepen. Duizenden deelnemers kregen een uitgebreid onderzoek, waaronder een oogheelkundig onderzoek.

Bron 
  • Erasmus MC