Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 27 april 2017

Borstvoeding of flesvoeding?

Experts aan het woord

Is borstvoeding echt zoveel beter dan flesvoeding? Wat moet ik doen als het niet zo gemakkelijk gaat met de borstvoeding? Allemaal vragen die (aanstaande) moeders kunnen hebben. Verloskundige Beatrijs Smulders, kinderdiëtist Stefan Kleintjes en Lydia de Raad van borstvoedingorganisatie Le Leche Leaque geven antwoord.

Beatrijs Smulders, verloskundige: "Borstvoeding geven is een cadeautje dat je niet moet afslaan."
"Dat melkfabrikanten geen producten mogen aanprijzen voor kinderen onder de zes maanden is niet voor niets. In dat half jaar is moedermelk zonder twijfel het beste dat je je kindje kunt geven. Niet alleen qua voedingsstoffen, maar ook op psychosociaal gebied: de hechting tussen moeder en kind en de hechting van het kind aan zijn eigen wezen verloopt veel natuurlijker met borstvoeding."

"Natuurlijk krijg je dan direct de vraag: Is er minder sprake van sociale wederzijdse hechting als je je kind flesvoeding geeft? Dat hoeft natuurlijk niet, maar je moet er wel veel meer moeite voor doen. Vrouwen die hun kindje toch niet willen of kunnen voeden, moeten aan dat lijfelijke aspect van de psychosociale hechting extra aandacht geven. Geef je kind dan met een extra dotje liefde en bij voorkeur bloot tegen bloot de fles! Ook regelmatige massages wekken liefdes- en hechtingshormonen op."

"De zwangerschap duurt eigenlijk achttien maanden: negen maanden in de buik en negen maanden op de buik. Tijdens de bevalling geeft de moeder via de placenta hormonen door als oxytocine, endorfine en serotonine. Zo worden moeder en kind subtiel en precies op elkaar afgestemd. Na de bevalling zitten deze hormonen ook in de moedermelk, waardoor de baby het liefdesgevoel van zijn moeder ook via de borst binnenkrijgt. Logisch dat baby's die borstvoeding krijgen minder huilen en zich beter voelen."

"Ook blijken moeders die borstvoeding geven minder last te hebben van depressies en stresstoornissen. Vrouwen die werken lopen dan ook vaak tegen problemen aan als ze na het zwangerschapsverlof van drie maanden weer aan de slag moeten. Of ze bouwen de borstvoeding af of ze gaan kolven. Ergens achteraf in een bezemkast zitten kolven, terwijl je je baby mist, is eigenlijk moederonvriendelijk en vrouwonwaardig."

"Te veel vrouwen weten niet goed wat er allemaal mogelijk is om die eerste zes maanden vrij te krijgen. Praat in alle redelijkheid met je werkgever als je zwanger bent en regel alles van tevoren. Als je zes maanden wilt voeden, haal je met je verlof, onbetaald verlof of ouderschapsverlof, en vrije dagen die maanden echt wel."

"Nogmaals, borstvoeding is voor zowel moeder als kind het allerbeste. Voorwaarde is wel dat de moeder de rust neemt om het kind te voeden en zoveel mogelijk stress vermijdt, dan krijgt je kindje vanzelf genoeg binnen. Door onzekerheid gaat borstvoeding soms mis, maar gelukkig is er veel hulp te vinden en hoef je het niet alleen te doen. Er zijn dan ook bijna geen redenen om geen borstvoeding te geven. Borstvoeding is in vele opzichten een cadeautje, dat je niet moet afslaan als dat niet nodig is." 
www.beatrijssmulders.nl, www.babysabbatical.nl, www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Stefan Kleintjes, kinderdiëtist: "Belangrijk dat moeders een eerlijke en weloverwogen keuze kunnen maken."
"Er zitten twee kanten aan de vraag of je je kind tekort doet met flesvoeding. Ik vind het boud om te stellen dat dit zo is. Er is gewoon een verschil. Borstvoeding is wel het beste voor je kind, dat is niet voor niets de conclusie van de Wereld Gezondheid Organisatie en als diëtist onderschrijf ik dat. Borstvoeding is ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de band tussen moeder en kind."

"Er zijn stapels overtuigend wetenschappelijk bewijs dat het niet drinken van moedermelk minder gezond is voor een baby. Dat is ook logisch, omdat moedermelk in samenstelling altijd perfect is afgestemd op de soort. Een paardenveulen moet achter de moeder aanrennen en paardenmelk bevat dan ook veel calcium en eiwit. Mensenbaby's hoeven alleen maar in de armen van hun moeder te liggen, dus moedermelk is wateriger en heeft qua voedingsstoffen een aangepaste samenstelling."

"Voedingskundig gezien is moedermelk binnen bepaalde marges een afspiegeling van wat de moeder eet. Voordeel is dat een kindje alles leert proeven en ruiken, en dat is weer een voordeel voor het leren eten van  vaste voeding. Natuurlijk kan een kind gevoelig zijn voor bepaalde stoffen. Maar met goede voedingsadviezen voor de moeder komt het altijd goed."

"Ondanks dat je als moeder dus invloed hebt op smaak en geur blijft de samenstelling altijd perfect op je kind afgestemd. Moedermelk die afgekolfd wordt, behoudt de goede eigenschappen, maar door verkeerde opwarmmethoden gaan de immuunstoffen en eiwitten in kwaliteit achteruit. In tegenstelling tot kunstvoeding mag moedermelk niet warmer worden dan 35 graden. Warm je een flesje in de magnetron op, dan wordt de inhoud ongelijkmatig verwarmd en veel te heet."

"Het beste is om de melk ouderwets in een pannetje water op te warmen. Dan blijven de stoffen behouden. Ook dat moet je even weten. Veel kennis over borstvoeding is verdwenen, omdat op een bepaald moment flesvoeding in zwang kwam. Maar gelukkig zie je tegenwoordig steeds meer moeders die voor borstvoeding kiezen."

"Moeders die hun eerste kindje met de fles groot brachten en bij de tweede kiezen voor borstvoeding zijn zo blij dat ze dit hebben gedaan. Je hoort, ziet en leest veel verhalen over borstvoeding geven, en dan vooral over wat er allemaal mis kan gaan. Als je borstvoeding moeilijk gaat maken, dan wordt het ook moeilijk. Ik vertel moeders wat kan, mogelijk en normaal is. Ik heb er geen belang bij of een moeder de borst of een fles geeft, het belangrijkste is dat moeders goed geïnformeerd zijn over de voor- en de nadelen en dan een eerlijke en weloverwogen keuze maken."
www.borstvoedingboek.com, www.borstvoeding.com

Lydia de Raad, ervaringsdeskundige bij La Leche League: "Er is hulp, dus blijf niet te lang bikkelen en ploeteren."
"Borstvoeding geven is een heel persoonlijke keuze. Het gekke is dat als je vóór borstvoeding bent, je automatisch tegen flesvoeding schijnt te zijn. Het is een lastige discussie en een spagaat omdat we leven in een land waar kunstmatige zuigelingenvoeding al lange tijd een norm is en borstvoeding hooguit wat aardige extraatjes lijkt te leveren en daarom beter is. Het moet precies andersom zijn: borstvoeding is gewoon de biologische norm en als we die norm aanhouden, is kunstvoeding slechter."

"In Nederland zijn we kindgericht en adviseren we borstvoeding als je je kindje het beste wilt geven en er is onomstotelijk bewijs dat borstvoeding zowel voor moeder als kind beter is. Die informatie kun je heel eenvoudig vinden. Kun of wil je geen borstvoeding geven, dan is in Nederland flesvoeding een goed alternatief. Ik heb geen moeite met die keuze als de informatie die je erover hebt, goed is."

"Die Nederlandse norm van flesvoeding is een gevolg van het feminisme uit de jaren '70. In tegenstelling tot Scandinavische vrouwen, die ervan uitgingen dat borstvoeding hoorde bij hun vrouw-zijn, gingen Nederlandse vrouwen een tegenovergestelde richting uit. Men sprak over zelfbeschikking over eigen lijf en dat samen een kind krijgen betekende dat ook de man ervoor moest zorgen. Ook zorgverleners, zoals verloskundigen en kraamhulpen, gaven in die tijd het advies om de baby maar 'lekker de fles' te geven. Daardoor is veel kennis over borstvoeding verloren gegaan."

"Vrouwen die nu een kind krijgen, zijn zelf vaak met de fles opgegroeid en kunnen voor advies niet meer bij hun moeder of familie terecht. Daarom voorziet La Leche League in een behoefte. Wij zijn allemaal ervaringsdeskundigen met een antwoord op vragen en een oplossing hebben voor problemen. We houden informatiebijeenkomsten, organiseren borstvoedingscafés en cursussen om bikkelen en ploeteren met borstvoeding te voorkomen en te bespreken. Want het is toch vreselijk als een vrouw met ontploffende borsten en enorme tepelkloven, maar blijft aanmodderen omdat het 'moet'."

"Kom toch eerder met je problemen; er is zoveel mogelijk. Juist het advies van andere moeders kan zoveel ellende voorkomen. En wil je stoppen met borstvoeding, dan hebben we ook daar tips voor. We zeggen wel eens: we helpen je eraan en we helpen je eraf. Wij willen dat je als vrouw geen reden meer hoeft op te geven als je je kindje zelf wilt voeden. Borstvoeding is iets dat je gewoon doet en waar je geen reden voor nodig hebt. En heel belangrijk, wat je ook kiest, je moet kiezen voor wat jij wilt en je niet laten leiden door een norm of een mening van iemand anders die niet bij je past."
www.lalecheleague.nl

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 01/27/2017 - 06:44

Het artikel is alleen maar goed om veel vrouwen die geen borstvoeding geven schuldgevoelens aan te praten.
Titel moet aangepast worden, informatie over flesvoeding ontbreekt volledig.

Door Senna (niet gecontroleerd) op do, 04/21/2016 - 16:10

Alstu, met literatuurverwijzing!
https://www.borstvoeding.com/artikelen/voorjebegint/motivatie/101reden.html

Er is niks agressiefs aan de tekst. En het is zeker geen mening. Het is gewoon een feit dat borstvoeding beter is voor zowel moeder als kind. Dat is ook diverse keren uit studies gebleken. (Zie bron boven). Maar voor mij hoeven al die onderzoeken niet eens. Een kind van 5 (dat bv gekregen heeft uiteraard:P) begrijpt zelfs dat het beter is om iets dat je lichaam natuurlijk aanmaakt voor je baby beter is dan een gefabriceerd product.
Uiteindelijk moet en mag je zelf bepalen wat je jouw kindje wil geven, zonder daarover veroordeelt te worden door anderen. Maar verwacht niet dat men gaat zeggen dat het beter is dan bv. Want dat is het gewoon feitelijk niet. Als bv niet lukt om een of andere reden dan is kunstvoeding een goede vervanging, maar nooit beter dan bv, dat maakt je geen slechte moeder. Dat wordt ook helemaal niet gezegd in dit artikel.

Door K. Stoffelen (niet gecontroleerd) op ma, 02/08/2016 - 08:56

Inderdaad, de titel klopt niet. En experts? Ik zie geen arts of wetenschapper aan het woord? Dit is slechts een verkondiging van drie dezelfde meningen.

Door Karin Al (niet gecontroleerd) op ma, 02/08/2016 - 08:43

Wat een agressieve teksten. De enige wetenschappelijke bewijzen dat bv beter is, komen van de WHO. De WHO bekijkt het op wereldniveau. En ja in het overgrote deel vd wereld (3e wereldlanden bijv.) is bv idd beter(hygienischer) omdat flesv.slecht is en water onbetrouwbaar. Ik noem maar twee relativerende factoren. Er zijn óok bewijzen dat flesgevoede kinderen in het Westen helemáal geen (psychisch)gezondheidsverschil hebben met borstgevoede kinderen.
En zijn moeders die bijv.medicijnen slikken en hun kind niet mogen borstvoeden dan slechtere moeders omdat ze hun kind dan bij voorbaat niet het beste gaan bieden? Oppervlakkige en gemene teksten vind ik dit. (BEATRIJS!)

Door anoniem. (niet gecontroleerd) op ma, 07/13/2015 - 23:55

Ze moeten dit artikel een andere naam geven, zoiets als borstvoeding is beter dan flesvoeding. Ik wil graag wetenschappelijke argumenten lezen en niet dat het slecht is om je kind van borstvoeding te ontzien...