Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 17 augustus 2017

Mag je salade met tonijn als je zwanger bent?

Ik ben negen weken zwanger. Mag ik een maaltijdsalade met tonijn eten? Het is geen rauwe tonijn, maar het zijn van die snippertjes. Op internet lees ik dat je tonijn uit blik mag eten tijdens je zwangerschap, maar geldt dat ook voor tonijn in zo'n kant-en-klaarsalade van Albert Heijn?
Charlotte

Linda Hogervorst, diëtist:

Allereerst wil ik je feliciteren met je zwangerschap! Tijdens de zwangerschap kun je vrijwel alles blijven eten en drinken. Zoals jij zelf al aangeeft zijn er echter ook uitzonderingen. Zo is het inderdaad belangrijk dat je rauw vlees en vis vermijdt om besmetting met de bacterie Listeria monocytogenes en de parasiet Toxoplasma Gondii te voorkomen. Besmetting met deze ziektekiemen is namelijk schadelijk voor het ongeboren kind.

Rauwe tonijn dient dus inderdaad vermeden te worden. Ingeblikte tonijn is eerst gesteriliseerd. Hierdoor wordt de tonijn vrijgemaakt van eventuele ziektekiemen. Het eten van tonijn uit blik vormt voor moeder en kind dus geen probleem.

Verwarring

Op de verpakking van de Albert Heijn (AH) maaltijdsalade met tonijn staat niets vermeld over de toegepaste bereidingswijze van de tonijn. Ik snap daarom jouw verwarring. De AH heeft twee maaltijdsalades met tonijn. In beide salades is de tonijn voorgegaard. Verder geeft de AH aan dat zij zich houden aan de Nederlandse en Europese normen als het gaat om ziekteverwekkende bacteriën in levensmiddelen. Je kunt de AH maaltijdsalade met tonijn dus zonder problemen eten.

Doe dit wel zo snel mogelijk na aankoop. Is de maaltijdsalade al over de uiterste houdbaarheidsdatum? Dan is het voor jou geen goed idee om dit nog op te eten. 

Zelf maken

Ook is het natuurlijk altijd mogelijk om zelf een maaltijdsalade te maken. Je hebt dan zelf de regie over de (veiligheid van de) voedingsmiddelen die je toevoegt. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens leuk om zelf te maken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Linda Hogervorst is freelance diëtist en heeft een master’s degree in Nutrition and Health. Ze is eigenaar van de eenmanszaak Into Food.