woensdag, 10 augustus 2022

Minder snel zwanger door slechte leefstijl

Veel van de koppels die problemen hebben om op een natuurlijke manier zwanger te raken, kunnen daar zelf wat aan doen. Levensstijl blijkt van grote invloed op de bevruchting.

Het aantal mensen wat hun toevlucht in de medische hulp zoekt voor conceptie is afgelopen jaren sterk vermeerderd. In België was dat in 1993 één op de zeven koppels, tegenwoordig gaat het om één op de zes koppels. De helft daarvan had vruchtbaarheidsproblemen kunnen voorkomen door gezonder te gaan leven. Vooral stoppen met roken èn meeroken en vermageren helpen daarbij. Maar ook de late leeftijd waarop vrouwen tegenwoordig zwanger willen raken, draagt bij aan de moeilijkheden.

Door al deze factoren wordt de vrouw uiteindelijk wel zwanger, maar moet hier langer op wachten. Bij niet-rokers gebeurt dit vaak na twee tot drie maanden, hun rokende medemens moet vaak vijf tot zes maanden wachten. Dat heeft ook zijn weerslag op ivf-behandelingen, zij slaan door de ongezonde levensstijl minder goed aan. Zo is de kans op slagen van ivf door actief en passief roken 50 procent lager dan bij niet-rokers.

Bron(nen):
  • De Morgen