vrijdag, 23 april 2021

Online rouwverwerking na miskraam

BAARN - Bijna een op de zes zwangerschappen eindigt in een miskraam of doodgeboorte. Het internet biedt voor veel ouders uitkomst bij de rouwverwerking. Vooral vrouwen delen steeds vaker hun gevoelens op fora.

Een onderzoeksteam van de University of Michigan bracht in kaart welke rol internet speelt bij de verwerking van een miskraam of doodgeboorte. Het onderzoek is gebaseerd op een anonieme enquête onder meer dan 1000 vrouwen die actief zijn op 18 verschillende fora.

Gevolgen
Tot de verbazing van de onderzoekers had slechts de helft van de vrouwen het afgelopen jaar te maken gehad met een miskraam of doodgeboorte. Veel vrouwen probeerden vijf, tien of twintig jaar later nog steeds om te gaan met de emotionele gevolgen. "Het overlijden van mijn tweeling is nu meer dan een jaar geleden. Voor mijn familie en vrienden is dit nu een onderdeel van het verleden.", vertelt een vrouw.

Niet uniek
Deelnemen aan fora geeft de vrouwen het gevoel dat hun ervaring niet uniek is. Ze zijn niet de enige die dit meemaken. Daarbij vormt de online omgeving voor veel vrouwen een veilige ruimte om zichzelf bloot te geven. Ook hebben ze de tijd om hun gedachten zorgvuldig uit te werken, voordat ze die delen.

De vrouwen benadrukten het belang van een moderator. Ook een gezondheidsexpert zou deel moeten nemen aan de discussies. Van de ondervraagde vrouwen heeft 82 procent nieuwe medische informatie opgedaan op het forum.

Trefwoorden:
Bron(nen):