Neurofeedback brengt hersenen in balans

Therapie met de computer

Getty Images

Oefeningen doen met de computer en zo van je vermoeidheid afkomen. Of van je hyperactiviteit. Het kan met neurofeedback.

Als jij je hersenen inspant, ziet de computer waar in je brein de zwakke plekken zitten. Vervolgens leer je samen met een psycholoog je hersenen gezond gedrag aan. Een nieuwe therapie.

Psychische klachten

Een ontregeling in de hersenen uiten zich in verschillende psychische klachten. Bijvoorbeeld vermoeidheid, aandachtsstoornissen, stress, hyperactiviteit of depressie. Bij deze therapie krijg je informatie via een computer over wat je hersenen doen, terugkoppeling oftewel feedback.

Hersenactiviteit

Voor de behandeling word je verbonden aan een computer door middel van elektroden. De behandelaar plakt deze op je schedel. Deze maken het EEG, de Elektro-EncefaloGram. Vervolgens geven grillige lijntjes op papier de hersenactiviteit weer.

De computer kan je niet beïnvloeden via deze elektroden. Hij leest alleen maar. Aan deze EEG-scan kan een psycholoog zien waar er afwijkingen zijn en waar aan gewerkt zou moeten worden. Zo wordt een programma samengesteld.

De behandeling

Tijdens de behandeling zit je in een makkelijke stoel en krijg je een computertaak. Je moet bijvoorbeeld proberen om een raket op te laten stijgen. Maar je kan dat niet met je handen doen, je krijgt geen muis of toetsenbord. De bedoeling is dat je het met je hersenen doet.

In het begin zal dit nog heel lastig zijn, maar gaandeweg leer je steeds beter hoe je dit moet doen. Hoe beter je je hersenactiviteit kan reguleren, hoe gemakkelijker dit zal gaan. Hiermee leer je zelf je brein anders te gaan werken.

Net als fietsen

Dat klinkt eng, maar feitelijk train je je hele leven al zelf je hersenen. Als je bijvoorbeeld leert fietsen, krijgen de hersenen steeds weer informatie over hoe je het doet. De zogenaamde terugkoppeling: "Als ik wil remmen, moet ik teruguittrappen."

De hersenen leren hiervan en passen dit toe bij elke volgende keer dat je op de fiets stapt. Bij neurofeedback krijg je deze terugkoppeling ook, maar dan via de computer. Deze geeft aan of je hersengolven zich stabiliseren en een beter gedragspatroon leren.

ADHD en burnout

Niet voor niks is deze therapie erg populair bij kinderen. Er zijn geen bijwerkingen, zoals bij medicijnen en het is ook nog leuk om te doen. Vooral ontwikkelingsstoornissen en ADHD blijken goed te behandelen met neurofeedback.

Maar ook volwassenen hebben baat bij de behandeling. Klachten die ontstaan door angst, burn-out, hersenletsel, epilepsie en slaapstoornissen worden aanzienlijk verminderd. Het helpt mensen uit een patroon te krijgen, zoals die voorkomen bij bijvoorbeeld verslavingen.

Presteren

Maar ook mensen die net wat meer van hun brein vergen: topsporters of managers kunnen door middel van neurofeedback tot grotere prestaties komen. In tegenstelling tot de VS is neurofeedback in Nederland een vrij nieuwe techniek. Wel groeit ook hier het aantal neurofeedback-behandelaars en centra.

Wetenschappers weten nog steeds niet precies waarom het werkt. Hierdoor kunnen er ook geen garanties worden gegeven. Het is geen geneesmiddel, maar kan wel tot grote verbeteringen leiden.