Apparaatje bepaalt risico op astma

Getty Images

UTRECHT - Het UMC Utrecht heeft een apparaatje ontwikkeld dat in een paar ademteugen de kans op longziekten bepaalt. Ook bij zuigelingen en peuters. Dat meldt het ziekenhuis woensdag.

Door de nieuwe vinding, de 'Whistler', ziet de kinderlongarts straks alleen kinderen die hoogstwaarschijnlijk écht astma of COPD hebben. "Nu gooien huisartsen vaak als het ware een muntje op: deze jongen of dit meisje geef ik wel medicijnen, deze niet", vertelt kinderlongarts Van der Ent.

Onnodige medicatie
"Door ter plekke de longfunctie te meten en waardes te bepalen, weten ouders sneller waar ze aan toe zijn. Verder onderzoek is vaak niet meer nodig, en je voorkomt onnodige medicatie." Van der Ent verwacht dat het apparaatje tot de standaarduitzet van huisartsen gaat behoren.

Met de Whistler kunnen artsen ook bij hele jonge kinderen de longfunctie meten en zo het risico op astma bepalen. In het apparaatje zit een luchtstroomsnelheidsmetertje dat de luchtweerstand en longelasticiteit van de longen meet. Dit werkt bij zuigelingen en peuters door tijdens de rustige ademhaling heel even hun luchtpijp af te sluiten. Via het volume en de snelheid van de 'leegloopstroom' rekent de Whistler daarna de longelasticiteit en de weerstand uit.
 
Whistler-project
Het apparaatje kan longziekten voorspellen dankzij de gegevens uit het Whistler-project (Wheezing Illnesses Study Leidsche Rijn). Dat is een een langdurig en grootschalig onderzoek van het UMC Utrecht naar voorspellers van luchtwegaandoeningen bij kinderen. Inmiddels zijn van ruim 2500 kinderen de gegevens over longfunctie en luchtwegaandoeningen verzameld.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht