Geen corona? De E-nose geeft in enkele seconden uitsluitsel

Getty Images

Even blazen en gelijk de uitslag krijgen van een negatieve coronatest. Op korte termijn kan de Electronic nose (E-nose) door de GGD worden ingezet om corona-infecties uit te sluiten.

Van alle mensen die zich laten testen, kan de E-nose een coronabesmetting in drie kwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten. Dit blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Het apparaat is al lange tijd in ontwikkeling. Voor de uitbraak van het coronavirus werd het al gebruikt om longaandoeningen op te sporen."De afgelopen maanden hebben we met succes onderzocht hoe de E-nose ook ingezet kan worden bij het opsporen van het coronavirus", vertelt Geert Groeneveld, internist-infectioloog bij de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC.

Ziek of niet?

Het apparaat detecteert deeltjes in lucht die mensen uitademen. De lucht die zieke mensen uitademen is namelijk anders dan die van gezonde mensen. De E-nose meet hele kleine deeltjes die vrijkomen als mensen uitademen. "De E-nose analyseert deze samenstelling en stelt na een correctie van de omgevingslucht vast of iemand een bepaalde ziekte heeft of niet.", legt Groeneveld uit.

De E-nose is recent onderzocht bij ruim 1800 patiënten in de teststraat van de GGD Amsterdam. Van alle mensen die zich met de E-nose lieten testen, kon bij ongeveer driekwart van de mensen direct vastgesteld worden dat er geen sprake was van een coronabesmetting. Bij ongeveer een kwart van de mensen kon de E-nose de aanwezigheid van het virus niet uitsluiten, zij moesten hiervoor nog een aanvullende test ondergaan.

Minder vervelend

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft inmiddels honderden apparaten besteld, die in eerste instantie ingezet zullen worden in de teststraten van de GGD. Ondanks dat de test niet in alle gevallen zekerheid biedt, moet het als screeningsinstrument kostbare tijdswinst opleveren. "De test geeft binnen enkele seconden uitsluitsel, in plaats van enkele dagen", vertelt Hans in 't Veen, longarts bij Franciscus Gasthuis & Vlietland. "Hiermee hoeft driekwart van de mensen dan niet in quarantaine. Daarnaast is de test veel minder vervelend dan de swab, omdat je alleen maar hoeft te blazen. Een belangrijke aanvulling op de testen die momenteel beschikbaar zijn."

Auteur 
Bron 
  • LUMC