Hergebruik mondmaskers door desinfectie met UV-licht

Getty Images

Desinfectie met UV-licht maakt het mogelijk om mondmaskers opnieuw te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in een Haarlems laboratorium. Meerdere Nederlandse ziekenhuizen gaan eind deze week al met dit systeem aan de slag.

Streeklab Haarlem, laboratorium voor medische microbiologie en kenniscentrum infectieziekten en infectiepreventie, ontdekte samen met een aantal klinische fysica en medici dat UV-licht in staat is om mondmaskers te desinfecteren. 

99,999 procent desinfectie

Het apparaat dat de mondmaskers desinfecteert, is eigenlijk ontwikkeld en bedoeld voor de desinfectie van medische instrumenten en apparatuur. Volgens Streeklab Haarlem is de hoeveelheid UV-straling die in het materiaal van het masker doordringt, afdoende voor een meer dan 99,999 procent desinfectie. Een volledige sterilisatie is helaas niet mogelijk. 

Persoonsgebonden hergebruik

Een met UV-licht gedesinfecteerd mondmasker is geschikt voor persoonsgebonden hergebruik op de dag. De onderzoekers hebben ook gecontroleerd of het UV-licht de vezelstructuur en het filter van het mondmasker beïnvloedt. Dat blijkt niet het geval te zijn, ook niet als de blootstelling aan UV-licht langer aanhoudt.

Ziekenhuizen

Meerdere ziekenhuizen in Nederland zullen het systeem eind deze week al in gebruik nemen. De fabrikant heeft de productiecapaciteit opgevoerd, om op korte termijn zo’n 250 exemplaren van het apparaat te kunnen leveren. 

Desinfectie met UV-licht

Desinfectie met behulp van UV-licht wordt al langer toegepast, onder meer in de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie, de agrarische sector, de recreatieve sector en datacenters. UV-licht is een duurzame en efficiënte manier om bacteriën en virussen onschadelijk te maken. 

Bronnen: 
Streeklab Haarlem
UV Smart

Auteur