Studie UMC Utrecht: 'Coronamaatregelen helpen tegen verspreiding'

mondkapjes
Getty Images

Coronamaatregelen als anderhalve meter afstand houden, het regelmatig wassen van de handen én het dragen van mondkapjes zijn voldoende om de coronapandemie in Nederland en andere westerse landen te bedwingen. Dat blijkt uit een studie van het UMC Utrecht, meldt het Algemeen Dagblad.

De onderzoekers maakten een wiskundig model om de invloed van een lockdown en de persoonlijke preventiemaatregelen (afstand houden, handen wassen, mondkapjes dragen in de openbare ruimte) op de virusverspreiding te voorspellen. De studie veronderstelt een verschillend effect van de preventiemaatregelen.

Mondkapjes verlagen de besmettelijkheid, handen wassen verlaagt de kans om besmet te worden en iemand die aan social distancing doet, heeft minder kans om het virus op te lopen en te verspreiden. "Elk van deze maatregelen afzonderlijk is onvoldoende om een grote uitbraak te voorkomen", zegt Martin Bootsma, natuur- en wiskundige van de vakgroep epidemiologie van UMC Utrecht en co-auteur van de studie, tegen het Algemeen Dagblad.

Combinatie van maatregelen

Het model doet aannames over de daling van de transmissiekans door de combinatie van de preventiemaatregelen. Zelfs als de preventiemaatregelen de transmissiekans met slechts iets meer dan de helft verminderen, is dat genoeg om een grote corona-epidemie te voorkomen.

Vrijwillig gebruik mondkapjes

Hoewel de preventiemaatregelen in Nederland beperkter zijn dan de studie veronderstelt, denkt Bootsma dat de conclusies ook hier gelden. "In het model gaan we niet uit van verplicht, maar van vrijwillig gebruik van mondkapjes. De effectiviteit van mondkapjes in de huidige praktijk zal niet heel veel afwijken van onze modelaanname."

De studie verscheen dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Medicine.

Bron 
  • UMC Utrecht
  • ad.nl