Wat is eTRF en kan het je helpen als je diabetes hebt?

Minder schommelingen in je bloedglucose door intermittent fasting

intermittent fasting
Getty Images

Early time-restricted feeding is een vorm van vasten. Als je diabetes type 2 of prediabetes hebt, zou je deze manier van eten kunnen proberen. Een onlangs uitgevoerd onderzoek laat zien dat het bijvoorbeeld minder schommelingen in je bloedglucose geeft.

Het voordeel van even niet eten

Early time-restricted feeding (eTRF) is een vorm van intermitterend vasten, periodiek vasten of in het Engels: intermittent fasting. Intermittent fasting is de laatste jaren trending op het gebied van diëten. Er zijn verschillende manieren om aan intermittent fasting te doen. Wat al die manieren gemeen hebben: je hebt een langere periode dat je niet eet en de nadruk ligt tijdens zo’n vastendag op veel groenten en eiwitrijke voedingsmiddelen en weinig koolhydraten (zoals aardappelen, brood, rijst, pasta en fruit). Zo kan je de voorraad glucose in het lichaam uitputten en schakelt je metabolisme over op vet als energiebron. Hierdoor worden ketonen gevormd uit onderdelen van vetten: de vetzuren. Je lichaam krijgt ook een tekort aan energie en daardoor gaan cellen in het lichaam zich minder richten op groei. Daarnaast gebruiken de cellen hun afval als energiebron. Zo maken ze zichzelf en het lichaam schoon. Deze vorm van opschonen wordt ook wel autofagie genoemd. Volgens het Voedingscentrum kun je erdoor afvallen en lijkt het gunstig voor de bloeddruk en bloedwaarden, zoals het triglyceridengehalte. In sommige onderzoeken lijkt het ook gunstig voor het cholesterolgehalte.

Verschillende vormen van intermittent fasting

Als je intermittent fasting wilt proberen, kun je een vorm kiezen die bij je leven past. Er is er niet een het beste. Al zijn er dus aanwijzingen dat eTRF bij (pre)diabetes iets extra’s voor je kan doen.
Veel gebruikte vormen van intermittent fasting zijn:

  • alternate-day fasting. Hierbij wissel je een dag waarop je ongeveer een kwart eet van wat je nodig hebt, af met een dag waarop je gewoon eet
  • 5-2 intermittent fasting. Hierbij eet je 2 dagen per week heel weinig (500 tot 600 kcal) en 5 dagen per week normaal
  • 24-uur of NOMAD. NOMAD staat voor one meal a day waarbij je slechts 1 maaltijd per dag gebruikt
  • Verlengd vasten. Hierbij vast je tot het niet goed meer voelt. De duur varieert hierdoor per persoon en per keer. Soms vast je 2 dagen, soms zijn het er bijvoorbeeld 4
  • 16-8 methode. Hierbij eet je in een periode van 8 uur wel en de overige 16 uur niet
  • late time-restricted feeding (lTRF). Hierbij is de periode van eten beperkt tot 4 tot 12 uur per dag, gedurende de middag en avond
  • early time-restricted feeding (eTRF). Ook hierbij is de periode van eten beperkt en eet je gedurende de ochtend en middag

Early time-restricted feeding

Bij intermittent fasting slaan veel mensen het ontbijt over en eten alleen tussen 12.00 uur ’s middags en 20.00 uur ’s avonds. Op deze manier is het dus een lTRF. Maar je kunt ook voor andere eetmomenten kiezen en juist al je maaltijden in de ochtend en vroege middag eten. Het ontbijt is daarbij goed voor 40 procent van je dagtotaal en dat eet je bijvoorbeeld rond 8.00 uur, halverwege de ochtend volgt dan de lunch (ook 40 procent van je dagtotaal) en aan het begin van de middag staat het diner op het menu (de resterende 20 procent). Hierna volgt vasten tot het weer tijd is voor het ontbijt. Je eet dus alleen de eerste 6 tot 8 uur van je dag.

Early time-restricted feeding bij (pre)diabetes

Bekend was al dat bloedglucosewaarden verbeterden bij mensen die op een eTRF manier aten. De vraag was alleen: kwam dat doordat ze afvielen of door het vasten zelf? Een onderzoek bij tien mensen met (pre)diabetes en overgewicht moest daar meer duidelijkheid over geven. De tien mensen werden verdeeld over twee groepen waarbij de ene groep de maaltijden vóór 13.00 uur gebruikten en de andere groep de hele dag kon eten. Na een week wisselden de groepen om. Tijdens het hele onderzoek droegen de deelnemers bloedglucosemeters. Na twee weken bleek dat de eTRF-week zorgde voor minder schommelingen in de bloedsuiker. Daarnaast waren de bloedsuikers minder lang te hoog. Volgens de onderzoekers verkleint dat de kans op diabetes type 2 en verbetert het de metabole gezondheid.

eTRF uitproberen?

Let op: het gaat hier maar om een klein onderzoek en er zal meer onderzoek moeten plaatsvinden voor er echt conclusies worden getrokken. Maar het geeft dus wel aanwijzingen dat het extra voordelen zou kunnen opleveren als je diabetes hebt. Heb je diabetes type 2 en je wilt het proberen? Neem dan contact op met je arts of diëtist. Zo kunnen bijvoorbeeld medicijnen op tijd worden aangepast als je bloedglucose verbetert. Heb je diabetes type 1? Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar het effect of veiligheid van intermittent fasting bij diabetes type 1. Vasten kan een hypo veroorzaken als de insulinedosering hier niet goed op is afgestemd. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Heb je diabetes type 1 en wil je toch aan intermittent fasting doen? Overleg dit dan altijd met je arts en diëtist.

Dit artikel is geschreven door Christel Vondermans. Christel is diëtist. Ze geeft graag praktische adviezen en begrijpelijke uitleg, zodat een gezonde leefstijl voor iedereen een stukje haalbaarder en leuker wordt.