Vochtige wonden genezen sneller

De voordelen van vochtige wondverzorging

Getty Images

Net zoals planten water nodig hebben om te groeien, heeft een wond vocht nodig om te genezen. Te veel water overleeft een plant niet en is ook niet goed voor de genezing van een wond. Hoe vind je de juiste balans?

Vroeger werd gedacht dat je een wondje het beste kan laten indrogen. Er komt dan vanzelf een korst op, waaronder nieuwe huidcellen ontstaan. In 1962 ontdekt de Britse arts George D. Winter dat een wond in een vochtige omgeving bijna twee keer zo snel geneest als onder een korstje.

Voordelen

Het doel van vochtige wondverzorging is het creëren van de ideale omstandigheden voor de aanmaak van epitheelcellen. Epitheel is de bovenste laag van de huid. Deze cellen hebben vocht nodig om te kunnen groeien en zo de wond te sluiten. Bij een droge wond bewegen de cellen rond het wondbed op zoek naar een vochtig gebied. Bij een vochtige wondomgeving kunnen de epitheelcellen zich direct over het wondbed verplaatsen, waardoor de wond sneller geneest.

Kortom: in een vochtige omgeving zal je wondje sneller helen dan wanneer je het laat opdrogen.

Bij een droge wond loop je meer risico op infecties. Het ontstekingsvocht uit de wond zorgt ervoor dat het immuunsysteem bacteriën optimaal kan bestrijden. Vochtige wondbedekkers hechten zich goed aan de huid, maar verkleven niet met de wond. Hierdoor kunnen bacteriën van buitenaf niet in contact komen met de wond en is de bedekking makkelijker te verwijderen dan een ouderwetse pleister.

Nog een voordeel is dat er geen korst gevormd wordt. Daardoor heb je minder kans op littekens. Ook heeft vochtige wondverzorging soms een verkoelend effect, wat de pijn verlicht.

Juiste vochtbalans

Een te vochtige wond heeft een grotere kans op infecties en zelfs op maceratie. Bij maceratie verweekt de huid door het vocht. De huid wordt bleek, rimpelig en gaat kapot. In een te vochtige omgeving geneest een wond dus niet goed.

Hoe zorg je er nu voor dat een wondje vochtig genoeg blijft, maar niet te vochtig is? Er zijn verschillende hulpmiddelen te vinden, zoals pleisters en verband met hydrocolloïde-technologie en hydrocolloïde gel.

Hydrocolloïde verband bestaat uit een laagje dat de wond afsluit en een laagje met stoffen die vocht kunnen opnemen. Bij contact met het wondvocht zwellen deze stoffen op, waardoor er een zachte, vochtige gel ontstaat in het wondbed. De gevormde gel houdt de wond precies vochtig genoeg.

Een hydrocolloïde gel heeft een soortgelijke werking. Als de wond te droog is, geeft de gel vocht af aan de wond. Als de wond te vochtig is, neemt de gel vocht op van de wond. Hierdoor heeft de wond altijd een optimale vochtigheid.

Bron 
  • Kring-apotheken Nederland
  • Fenistil
  • Wondzorg