Mogelijke link diabetes en Alzheimer

Getty Images

BAARN - Mensen met een hoog risico op diabetes lopen eveneens meer risico op het ontwikkelen van hersenafwijkingen die tot de ziekte van Alzheimer kunnen leiden. Dit blijkt uit recent Japans onderzoek.

De onderzoekers ontdekten dat mannen en vrouwen van 60 tot 70 jaar met kenmerken van diabetes - een hoge bloedsuiker of insulinegehalte in hun bloed- zo'n drie tot zes keer meer kans hadden op plaques in de hersenen. Dit zijn samenklonteringen van eiwitten die vaak aanwezig zijn bij Alzheimer. Deze plaques hoeven geen Alzheimer te veroorzaken, maar ze zijn relatief wel vaak aanwezig bij mensen die lijden aan deze hersenziekte.

Voor dit onderzoek werden de hersenen van 135 Japanners bekeken die overleden zijn tussen 1998 en 2003. Allen werden bijna 80 jaar. Van hen waren ook gegevens bekend van toen zij nog leefden, zoals het bloedsuikergehalte, cholesterol, bmi en bloeddruk.

Tangles
Diegene met de hoogste gehaltes aan bloedsuiker en insuline hadden het vaakst plaques in hun hersenen, vergeleken met gezonde proefpersonen. In totaal had 65 procent plaques, terwijl maar 15 procent last van Alzheimer had.

Een ander kenmerk van Alzheimer, de zogenaamde neurofibrillaire tangles die bij patiënten aanwezig zijn in de hersenen, bleken niet samen te hangen met verschijnselen van diabetes.

Al eerder waren er studies die lieten zien dat mensen met diabetes type 2 vaker dementie ontwikkelden of last hadden van cognitieve achteruitgang.

Verklaarbaar
Desondanks is het verre van zeker dat diabetes Alzheimer veroorzaakt. Het onderzoek is daarvoor te klein, er is niet duidelijk of de proefpersonen behandeld werden tegen hun suikerziekte en bovendien is overgewicht en diabetes vrij zeldzaam onder Japanners. Er zou bovendien een andere factor kunnen zijn die zowel de dementie als suikerziekte veroorzaakt.

Toch is een verband tussen de twee ziektes goed verklaarbaar. Wanneer insuline te veel stijgt, kan dit enzymen vertragen die moeten voorkomen dat er een te veel aan eiwit ontstaat, die op zijn beurt weer leidt tot plaques. De studie verschijnt in wetenschappelijk tijdschrift Neurology.

Bron 
  • CNN