Opnieuw mogelijk vervuilde medicijnen

Getty Images

Er zijn mogelijk partijen van het diabetesmedicijn metformine in omloop, die teveel van de kankerverwekkende nitrosamine NDMA bevatten. Dat melden dagblad NRC en televisieprogramma Zembla.

De Amerikaanse Food en Drug Administration schrijft al maanden over vervuilde partijen van het diabetesmedicijn metformine. Het gaat om verschillende merken, zoals onder meer Apotex en Teva. Steeds meer fabrikanten besluiten vrijwillige de vervuilde partijen van de markt te halen. Amerikaanse patiënten krijgen het advies de tabletten niet op eigen houtje te stoppen, maar te blijven gebruiken, tot de arts of apotheker ze een alternatief geeft. De vervuiling in de metforminetabletten was alleen gevonden in tabletten met gereguleerde afgifte.

De vervuiling is mogelijk ook in metforminetabletten in Nederland terecht gekomen, blijkt uit een onderzoek in opdracht van de inspectie, uitgevoerd door het RIVM. In twee van de twaalf onderzochte pillen werd NDMA gevonden boven de veiligheidsgrens volgens NRC, maar dit onderzoek moet nog worden gecheckt en de hoeveelheid was erg laag. De inspectie hield de resultaten daarom nog even stil en maakte niet bekend om welke merken het gaat.

Kritiek

Nieuwsmedia NRC en Zembla zijn daar kritisch op, want, nu gebruiken 655.000 mensen metformine, die mogelijk te hoge hoeveelheden NDMA heeft. Geen prettig idee, want blootstelling aan te hoge hoeveelheden van deze nitrosamine kan in zeldzame gevallen kanker veroorzaken. Maar hoe hoog was de vervuiling?  Moeten de medicijnen hier ook van de markt gehaald worden? De inspectie reageert naar NRC en Zembla: ‘Op Europees niveau is afgesproken dat er geen recalls plaatsvinden zolang niet alle onderzoeksresultaten in Europese landen beschikbaar zijn.’

Niet nodig

De FDA meldt dat de nitrosamine helemaal niet in de medicijnen hoeft te zitten, want veel van de geteste diabetestabletten bevatten geen NDMA. Ook in de bloeddrukpillen van het type ‘sartan’, zoals valsartan, waren nitrosamines te voorkomen geweest. De Europese medicijnautoriteit EMA heeft daar ook toe opgeroepen. Bij het maagmiddel ranitidine was destijds ook een te veel aan NDMA gevonden, maar daarbij was de vervuiling niet te vermijden bij de productie, volgens de FDA.

De uitzending van Zembla van 10 september is hier online terug te zien.

NRC en Zembla schreven afgelopen zomer over vervuilde paracetamol die op de Nederlandse markt terecht was gekomen. De hoeveelheid vervuiling viel binnen de veiligheidsgrensen, reageerden de autoriteiten.

Auteur 
Bron 
  • Zembla
  • NRC