Knoflook: hoe gezond is het?

Geurige gezonde bollen

Getty Images

Van het eten van knoflook heb je meestal twee dagen plezier: eerst tijdens de maaltijd en daarna dankzij de geur uit je mond en poriën. Aan deze - voor de meeste mensen - fijne smaakmaker worden veel gezonde krachten toegeschreven. Is dat terecht?

Knoflook (allium sativum) is een plant uit de lookfamilie. Ui en bieslook behoren ook tot deze familie en zijn net als knoflook bolgewassen.

Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië. In die vroegere tijden werd knoflook ook regelmatig gebruikt als middel tegen allerlei kwalen, infecties, wonden, zweren, zwakte en tumoren. In het oude Egypte werd de knoflookplant zelfs als heilig beschouwd.

Groente

Knoflook heeft een scherpe doordringende geur en smaak. Naarmate je knoflook langer mee kookt of bakt, gaat het scherpe van de smaak af, maar het blijft herkenbaar. Knoflookpoeder en knoflookvlokken zijn wat milder van smaak dan verse en gedroogde knoflook. Het poeder is wel heel erg geconcentreerd. De vlokken zijn vooral geschikt om mee te koken of stoven.

Een teentje weegt ongeveer 6 gram, dus knoflook draagt niet zo veel bij aan de dagelijkse aanbevolen 250 gram groenten. Om diezelfde reden krijg je van de vele vitaminen en mineralen in knoflook ook niet veel binnen. Wel kan de bol andere groente een stuk aantrekkelijker maken, door ze op smaak te brengen.

Zo gezond?

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Voor deze uitspraken is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs.

Het meeste onderzoek met knoflook is echter op het gebied van hart- en vaatziekten. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.

Niet voor iedereen is knoflook heel gezond: het bolgewas kan ook leiden tot een allergische reactie, winderigheid, misselijkheid en brandend maagzuur.

Geur

Knoflook staat natuurlijk vooral bekend om de adem- en lichaamsgeur die het kan veroorzaken. De boosdoeners zijn de zwavelverbindingen. Een deel van deze verbindingen verteer je niet met de ingewanden, maar neem je op in je bloed. Daardoor wordt het door het hele lichaam verplaatst en ruik je knoflook dus niet alleen uit je mond, maar ook uit de poriën in de huid. Peterselie schijnt deze geur te kunnen neutraliseren.

Kopen en bereiden

Als je knoflook koopt, let dan op dat de bollen stevig zijn en geen gele vlekken hebben. Gedroogde knoflook kun je het beste op een koele plek bewaren. In de diepvries is het een tot drie maanden houdbaar. 

Je kunt knoflook persen, fijnsnijden of in plakjes snijden. Maak eerst het teentje los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel de schil van de teen. Als de teentjes al wat beginnen uit te lopen, kun je het beste de groengele kern verwijderen. 

Het fruiten van knoflook duurt ongeveer twee tot drie minuten. Voor poffen moet je iets langer rekenen: zo’n 45 minuten. Knoflook verbrandt snel in hete olie en wordt dan bitter.

Lekker met knoflook

Bron 
  • Voedingscentrum
  • Groenten Fruit Bureau
  • 24 kitchen
  • Allerhande