Nectarine: zomerfruit voor je ogen

Mutant van de perzik

Getty Images

Nederlanders eten het liefst appels, sinaasappels, bananen en mandarijnen. Lekker en gezond, maar je wilt toch ook wel eens wat anders. Nectarines bijvoorbeeld. Wist je dat dit oranje zomerfruit heel goed is voor je ogen?

Dat wortels goed zijn voor je ogen wist je natuurlijk allang, maar dat nectarines nóg beter zijn voor je kijkers is minder bekend. Nectarines bevatten namelijk niet alleen bètacaroteen, maar ook twee familieleden daarvan: luteïne en zeaxanthine. Beide stoffen (die ook in maïs en eidooiers zitten) zijn belangrijke bouwstoffen voor de ogen. Ze komen vooral terecht in de zogenoemde 'gele vlek' op het netvlies in het oog: de plek die zorgt voor een scherp gezichtsvermogen.

Maculadegeneratie

Veel mensen krijgen op latere leeftijd te maken met maculadegeneratie, een nare oogziekte waarbij de functie van de gele vlek achteruitgaat en je minder scherp gaat zien. Als je er eenmaal door getroffen wordt, valt aan de ziekte helaas weinig te doen. Maar uit onderzoek blijkt wel dat extra inname van luteïne en zeaxanthine direct leidt tot een hoger gehalte daarvan in de ogen. Daarmee verklein je de kans op maculadegeneratie. En als je er al last van hebt, vertraagt het het verloop van de ziekte.

Polyfenolen

Daarnaast zijn nectarines rijk aan polyfenolen. Polyfenolen zijn krachtige antioxidanten. Antioxidanten beschermen het menselijk lichaam tegen schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen. Ze beschermen onder meer tegen hartproblemen, kanker en andere ziektes.

Weinig calorieën

Ook voor mensen die op dieet zijn, is de nectarine een aanrader. Vaak wordt gedacht dat je dik wordt van fruit, maar nectarines bevatten weinig calorieën. Slechts 50 kilocalorieën per 100 gram.

Schil

Je kunt nectarines met de schil op eten. Was de vruchten goed onder stromend water als je ze met schil eet. Net als op al het fruit kunnen er schadelijke bacteriën of virussen op nectarines voorkomen. Ook als je fruit schilt, is het belangrijk om vooraf het fruit te wassen. Eet je liever een nectarine zonder schil? Je kunt de schil gemakkelijk verwijderen met een scherp mes. Halveer de vrucht door hem rondom in te snijden, door hem voorzichtig te draaien, krijg je de twee helften van elkaar en kun je de schil en de pit eenvoudig verwijderen.

Kopen en bewaren

Nectarines zijn in de zomer verkrijgbaar bij de groenteboer en supermarkt. Bewaar ze op een koele plaats buiten de koelkast: beter voor de smaak, geur en narijping. Net als abrikozen, perziken en pruimen zijn nectarines steenvruchten. Steenvruchten kun je niet invriezen.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum