Artsen UMC Utrecht plaatsen eerste kunsthart bij ernstig zieke patiënt

Getty Images

Artsen van het UMC Utrecht hebben voor de eerste keer in Nederland een volledig kunsthart geïmplanteerd bij een patiënt met ernstig hartfalen. Het kunsthart vervangt en neemt de functie van het gehele hart over.

In Nederland is er een groot tekort aan donorharten: jaarlijks staan er rond de 120 patiënten op de wachtlijst voor een donorhart. Het kunsthart biedt een uitkomst voor patiënten die vanwege hun kritieke situatie niet kunnen wachten op een harttransplantatie.

Nieuwe kunstharttechnologie

De implantatie van het kunsthart bij de patiënt is succesvol verlopen en de eerste indruk is veelbelovend, stelt Faiz Ramjankhan, cardiothoracaal chirurg van het UMC Utrecht onder wiens leiding de operatie is uitgevoerd. "Het was een spannende operatie die veel voorbereidingen vergde. Met ons team zijn we sinds 2017 bezig om de implantatie van een kunsthart mogelijk te maken. Met het hele team hebben we de afgelopen maanden specifieke trainingsessies gevolgd om deze operatie uit te voeren. We zijn trots om als een van de eerste centra deel uit te mogen maken van de studie die deze nieuwe kunstharttechnologie onderzoekt. Als deze behandeling voldoende duurzaam blijkt te zijn kunnen we hierdoor veel meer patiënten behandelen die nu geen behandelopties hebben."

Zeer ernstig hartfalen

De eerste implantatie in Nederland van het kunsthart vond begin november plaats bij een 54-jarige man met ernstig hartfalen. Zowel de linker als de rechter hartkamer functioneerden niet voldoende en dat leidde tot ernstige klachten zoals vermoeidheid, vasthouden van vocht en kortademigheid, in rust en bij inspanning. Een laatste mogelijke behandeling was een harttransplantatie in de toekomst, maar het wachten daarop zou te lang gaan duren voor deze patiënt en waarschijnlijk resulteren in overlijden. De man maakt het goed en was binnen twee dagen van de Intensive Care.

De onderzoekers van het Utrechtse ziekenhuis gaan onderzoeken hoe dit kunsthart betrouwbaar genoeg kan worden voor langdurig gebruik.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht