'Ga met blijvend opgezette enkels altijd naar de huisarts'

Het kan wijzen op ernstige hartproblemen

Getty Images

Aanhoudend opgezette voeten en enkels kunnen wijzen op ernstige hartproblemen, toch nemen mensen deze klacht vaak niet serieus en gaat slechts een op de drie Nederlanders naar de huisarts met deze klacht, meldt de Hartstichting.

Mensen denken eerder dat de opgezette enkels en voeten komen door het warme weer, hun leeftijd, stress of een aandoening die ze al hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat slechts 35 procent van de mensen een afspraak maakt bij de huisarts als ze er langer dan twee maanden last van hebben. Vrouwen kaarten het probleem iets vaker aan dan mannen.

Langere tijd opgezette enkels?

De Hartstichting doet daarom de dringende oproep: langere tijd opgezwollen enkels? Vraag je huisarts of het aan je hart ligt.

Op een warme dag krijgen veel mensen opgezette voeten en enkels. Niet direct verontrustend, maar als je wekenlang vocht vasthoudt, kan dit betekenen dat het hart niet genoeg bloed rondpompt. Dit kan duiden op hartfalen. Dit geeft vaak ook andere klachten, zoals benauwdheid, vermoeidheid en 's nachts vaker je bed uit moeten om te plassen.

Sokafdruk

David Smeekes, arts bij de Hartstichting: "Een goede manier om te checken of je te veel vocht vasthoudt, is door met je vinger in je enkel te prikken. Zie je een deukje dat langzaam wegtrekt, dan houd je te veel vocht vast. Trek je ‘s avonds je sokken uit, dan zie je een duidelijke afdruk op je enkels. Houdt dit wekenlang aan, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Zeker als je daarnaast ook andere klachten hebt. Hoe eerder je naar de huisarts gaat, hoe beter."

Volgens de stichting lopen er naar schatting zo'n kwart miljoen mensen rond in Nederland met hartfalen zonder dat ze dit zelf doorhebben. Hartfalen is een ernstige aandoening, waarbij het hart niet genoeg bloed rondpompt. Daardoor krijgen organen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en worden afvalstoffen niet goed afgevoerd. Een vroege diagnose en behandeling kan de achteruitgang van het hart remmen, de kwaliteit van leven verbeteren en de kans dat iemand in het ziekenhuis komt verkleinen.

Auteur 
Bron 
  • Hartstichting