Feiten en fabels over hooikoorts

Dagelijks een hap honing gaat hooikoorts tegen

Getty Images

In de winter kijken de meeste mensen reikhalzend uit naar het voorjaar en het moment dat de blaadjes weer aan de bomen komen en het gras weer gaat groeien. Toch zijn er ook mensen die enorm op zien tegen de lente, want juist in die periode krijgen ze weer last van hooikoorts. Maar hooikoorts komt niet alleen in het voorjaar voor. Dat is een fabel. En zo zijn er nog meer feiten en fabels over hooikoorts.

Hooikoorts komt alleen voor in het voorjaar

Fabel, dat klopt natuurlijk niet. Hooikoorts komt het meest voor van mei tot augustus. Maar het hangt er een beetje vanaf hoe het weer is, omdat bomen, planten en struiken eerder gaan bloeien als het in januari of februari al warmer is. De afgelopen jaren waren er zelfs in december mensen met hooikoortsklachten. Ook in september zijn er nog planten die hooikoorts kunnen veroorzaken.

Eens hooikoorts, altijd hooikoorts

Niet waar. Soms groeien mensen er overheen. De meeste mensen krijgen tussen hun tiende en dertigste hooikoorts, maar de allergie kan zich ook op latere leeftijd openbaren. Hoe dat werkt, weten artsen (nog) niet precies. De meeste mensen groeien vanzelf over hooikoorts heen, gemiddeld tussen de tien en dertig jaar na het ontstaan ervan.

Zoenen helpt, knuffelen niet

Ja, zoenen helpt! Dat beweren althans Japanse onderzoekers. Een halfuur durende kus vermindert hooikoortsverschijnselen, doordat de productie van het stofje dat hooikoorts opwekt, histamine, wordt verminderd. Voor het experiment werd proefpersonen gevraagd te knuffelen en te zoenen. Telkens werd er bloed afgenomen bij de hooikoortspatiënten. Daaruit bleek dat na de zoensessies het aantal antilichaampjes dat de allergenen bevocht, sterk daalde. Na een uitgebreide knuffelsessie deed zo'n daling zich niet voor.

Na regen minder last

Klopt, de uren na een regenbui zijn gunstig voor mensen met hooikoorts. Door een flinke regenbui neemt het aantal stuifmeel in de lucht sterk af. De lucht wordt als het ware schoongespoeld.

Douchen helpt tegen hooikoorts

Als je buiten bent geweest, kunnen er pollen in je haar zitten en op je kleren. Een douche kan dan helpen om klachten te voorkomen. Was en borstel je haar ook regelmatig. Vooral voor het slapen gaan. Doe je kleding gelijk in de was en probeer je slaapkamer pollenvrij te houden door ramen gesloten te houden. Hang ook de was niet buiten. Terwijl je kleding droogt aan de droogmolen worden de pollen vervolgens mee naar binnen genomen. Hoe lekker het ook is om je beddengoed aan de waslijn te laten wapperen. Mensen met hooikoorts kunnen dit beter niet doen als er veel pollen in de lucht hangen.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Hooikoorts.com
  • Weeronline