Hoe lang gaat een hoortoestel mee?

6 tips voor jarenlang probleemloos horen

hoortoestel aanmeten
Getty Images

Wanneer je een hoortoestel aanschaft, hoop je natuurlijk dat je er een flinke tijd mee doet. Die levensduur verschilt per apparaat en per persoon, maar heb je deels zelf in de hand. Zes tips voor jarenlang probleemloos horen.

Nieuwe hoortoestellen gaan gemiddeld 5 jaar mee, maar dit is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, waar je als gebruiker ook zeker invloed op hebt. Met deze zes tips hoor je jarenlang probleemloos.

1. Wees voorzichtig met je hoortoestel

De onderdelen van een hoorapparaat zijn van verschillende materialen gemaakt, denk aan plastic, silliconen, metaal en bijvoorbeeld polymeren. De elektronica is meestal voorzien van een soort siliconenlaagje; een nano-coating die stof- en vochtafstotend is, waardoor corrosie zoveel mogelijk wordt voorkomen. Zo'n apparaat is dus echt gemaakt om zo lang mogelijk mee te gaan, maar dat neemt niet weg dat er op sommige onderdelen slijtage kan optreden. Bovendien kunnen sommige chemicaliën het materiaal aantasten, denk aan parfum, haarlak, zonnebrandcrème. Het beschadigt niet alleen je hoorapparaat, maar kan ook de werking beïnvloeden.

Tips voor behoud van je hoortoestel:

  • Voorkom stoten of vallen.
  • Bescherm je hoortoestellen tegen hitte. Bescherm ze tegen direct zonlicht (thuis en in de auto) en laat ze niet bij een radiator liggen.
  • Houd hoortoestellen buiten bereik van kinderen en huisdieren.
  • Vermijd contact met make-up of haarspray. De fijne deeltjes kunnen de microfoonopening gemakkelijk blokkeren. Doe het hoortoestel dus pas in na je dagelijkse routine.
  • Zorg dat je oren altijd schoon zijn, dat voorkomt dat de geluidsuitgang of het filter verstopt raakt door oorsmeer of vuil.
  • Bewaar hoortoestellen in de daarvoor bestemde doos of in een speciale droogdoos wanneer je ze niet gebruikt. Haal de batterijen eruit wanneer je ze lang niet gebruikt.
  • Laat reparaties altijd uitvoeren door een deskundige.

Zelfs bij zorgvuldig gebruik kan een hoortoestel onverhoopt kapot gaan. Je hebt bij aanschaf recht op 2 jaar fabrieksgarantie op productie- en materiaalfouten. Maar veel audiciens verlenen extra service, ga dus altijd terug naar de winkel waar je je apparaat gekocht hebt.

2. Reinig je hoortoestel dagelijks en af en toe intensief

Vuil, oorsmeer, stof en haartjes zorgen er vaak voor dat een gehoorapparaat minder goed functioneert. Ze kunnen namelijk de microfooningang en andere kleine onderdelen van je hoortoestel verstoppen, en zo de werking beïnvloeden. Om de kwaliteit van jouw hoorapparaat te garanderen en de levensduur te verlengen, is het belangrijk om het regelmatig te reinigen. Doe je dit goed en met de juiste producten, dan voorkom je reparaties en werkt hij ook beter. Bij de aankoop van een hoortoestel zal de audicien je tips geven voor het onderhoud. Kort gezegd komt het erop neer dat je een hoortoestel dagelijks moet reinigen en eens in de twee weken extra grondig.

Dagelijkse reiniging

Voor de dagelijkse reiniging van je hoortoestel gebruik je professionele onderhoudsproducten die je bij de audicien kunt krijgen, zoals desinfecterende tissues. Reinig het toestel altijd boven een zachte doek, voor het geval het uit je handen glipt en droog het af met een droge doek of tissue. Gebruik nooit water of agressieve schoonmaakmiddelen en gebruik voor het drogen absoluut geen föhn, magnetron of oven.

Intensieve reiniging

Naast het dagelijkse onderhoud is zo eens in de een à twee weken - afhankelijk van de hoeveelheid oorsmeer - een meer grondige reiniging nodig. Hierbij maak je de oorstukjes schoon met speciale bruistabletten. De slangetjes maak je schoon door met een speciale draad vuil en oorsmeer te verwijderen.

Het vervangen van onderdelen

De luidspreker van een hoortoestel is uitgerust met een filter, dat beschermt en zorgt ervoor dat oorsmeer niet in de luidspreker terechtkomt. Wanneer dit filter verstopt raakt, werkt een hoortoestel minder goed. Het is daarom belangrijk het filter regelmatig te vervangen. Dit geldt ook voor het oorstukje en het slangetje. Die laatste wordt naar verloop van tijd namelijk hard en krimpt een beetje en dat geeft pasvorm- en fluitproblemen. Het vervangen van deze onderdelen is vrij eenvoudig zelf te doen, maar als het niet lukt dan kan de audicien dit ook voor je doen.

3. Droog je hoortoestel dagelijks

De nummer één oorzaak van defecte hoortoestellen is vocht. En dat is niet het vocht van een flinke regenbui - hoewel het bij een plensbui beter is je hoortoestel uit te doen en tijdelijk op een droge plaats op te bergen. Het gaat hierbij om je eigen lichaamsvocht. Ook als je niet transpireert, verlies je via de huid vocht. En een hoortoestel is altijd wat kouder dan jouw eigen lichaam, waardoor dit vocht condenseert in het hoorapparaat. Vocht en electronica zijn sowieso geen vrienden, maar dit vocht bevat ook zuren, zouten, vetten en soms chemicaliën uit geneesmiddelen, die allemaal z'n weerslag hebben op het hoortoestel. Daarom is het aan te raden je hoortoestel iedere nacht op te bergen op een droge plek zoals een droogbeker met droogtabletten of een elektrische (UV) droogbox. Consequent gebruik van een droogbox vermindert benodigde reparaties met maar liefst 50 procent. Dagelijks gebruik zorgt daarmee voor een langere levensduur, minder reparaties, betere geluidskwaliteit en - bij gebruik van een UV droogbox - een sterk verminderde kans op oorontsteking als gevolg van infecties via je hoortoestel. Bij een oplaadbaar hoortoestel dient de oplader overigens tevens als droogbox.

  • Gebruik je geen droogbox? Leg je hoortoestel dan altijd 's nachts met de batterijlade open.
  • Bewaar hoortoestellen nooit in de badkamer.
  • Doe je hoortoestellen tijdelijk uit bij heftige transpiratie.
  • Zwem niet met je hoortoestellen in en houd ze uit de buurt van (zee)water.
  • Plaats een hoortoestel of oorstukje nooit in de magnetron of oven om het te laten drogen en ook niet op de verwarming. Door te grote hitte kunnen de plastic onderdelen smelten of kan het binnenwerk beschadigd raken.

4. Vertel de audicien waar je jouw hoorapparaat draagt

Als je veel in een vochtige of stoffige omgeving bent, heeft dat negatieve invloed op de werking van je hoortoestel. Een StAr erkende audicien is de deskundige bij uitstek om je te adviseren over een passende hooroplossing voor jouw (werk)omgeving, of dat nu een specifiek hoortoestel is of een beschermhoesje om jouw hoorhulp te beschermen tegen vuil, vocht en zweet. Daarnaast kan het inplannen van extra professionele onderhoudsbeurten helpen de levensduur van je hoortoestel te verlengen.

5. Vertel je audicien over eventuele lichamelijke ongemakken

Bij sommige mensen treedt slijtage of verkleuring van het hoortoestel sneller op dan bij anderen. Bijvoorbeeld omdat je erg veel oorsmeer produceert, een vette huid hebt of veel transpireert. Aan deze ongemakken zelf kun je niets doen, maar je kunt wél met de audicien overleggen over de beste hooroplossing voor jou. Dat kan een bepaald hoorapparaat zijn, maar ook het advies om bijvoorbeeld het oorsmeerfilter vaker te vervangen.

6. Ga regelmatig terug voor onderhoud

Je hoortoestel gaat het langst mee als je er goed voor zorgt. Veel hiervan kun je zelf. Maar niet alles. Laat daarom je hoortoestel regelmatig onderhouden door de audicien. Deze kan een dieptereiniging doen en eventueel versleten onderdeeltjes vervangen.

En hoe zit het met de accu van je hoortoestel?

In de eerste oplaadbare hoortoestellen die jaren geleden op de markt kwamen zat een accu die je zelf kon vervangen. Daardoor was deze accu minder goed beschermd tegen vocht en vuil waardoor deze vaak vroegtijdig vervangen moest worden. Bij de huidige oplaadbare hoortoestellen zit de accu ingebouwd in een gesloten behuizing en is hij veel minder gevoelig voor vocht en vuil. Bovendien zijn de opladers van tegenwoordig slimme laders. Dat betekent dat een oplader stopt met laden als het hoortoestel volledige geladen is. Hierdoor kan dus geen schade ontstaan aan de accu. Maar net zoals de batterij van je telefoon, loopt de accu wel sneller leeg naarmate hij ouder wordt. Wordt dit echt vervelend, dan kan de audicien je vertellen of het nodig is om de accu te vervangen óf dat het tijd is voor een nieuw hoortoestel.

Auteur