UMCG gaat veelbelovend en duur kankermedicijn zelf maken

kankermedicijn-onderzoek
Getty Images

Het Groningse UMCG gaat met een overheidssubsidie van 30 miljoen euro een veelbelovend, duur kankermedicijn maken voor patiënten in het hele land, meldt de Volkskrant.

Voor het medicijn, dat voor iedere patiënt apart wordt gefabriceerd, moesten tot nu toe steeds bloedcellen worden overgevlogen naar het Amerikaanse lab van de farmaceut.

Groningse artsen gaan uitzoeken of zij het medicijn sneller en met een betere kwaliteit kunnen fabriceren, zodat er meer uitbehandelde patiënten mee kunnen worden geholpen. Ze verwachten met hun eigen productie 2,5 ton per patiënt te kunnen besparen.

Het is de derde keer dat een ziekenhuis besluit zelf een prijzig geneesmiddel te gaan maken. Eerdere initiatieven kwamen van het Amsterdam UMC en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, maar toen ging het om een middel dat niet (meer) werd vergoed of bestemd was voor een nieuwe groep patiënten.

CAR T-cellen

Het gaat om zogeheten CAR T-cellen, een gepersonaliseerd medicijn waarvoor afweercellen van patiënten genetisch zo worden geherprogrammeerd dat ze worden voorzien van antennes die kankercellen herkennen en opruimen. De afgelopen jaren was de behandeling in studieverband beschikbaar; afweercellen van patiënten werden uit het bloed gefilterd, duizenden kilometers verderop door de farmaceut aangepast, teruggevlogen en per infuus toegediend. De behandeling, die nu vooral beschikbaar is voor een bepaald type lymfeklierkanker, geeft verbluffende resultaten, zegt Tom van Meerten, internist-hematoloog in het UMCG, tegen de Volkskrant. Van de uitbehandelde patiënten is na twee jaar 40 tot 50 procent nog in leven. Studies wijzen uit dat de behandeling ook succesvol kan zijn bij andere typen bloed- en lymfeklierkanker.

Artsen gaan voor hun onderzoek 299 kankerpatiënten zes jaar volgen, de helft krijgt het eigengemaakte medicijn, de andere helft het medicijn van de farmaceut. Academische ziekenhuizen in Nijmegen, Rotterdam en Amsterdam doen mee.