Wanneer stop ik met Alfa-blokkers bij een vergrote prostaat?

Getty Images

Sinds een jaar gebruik ik dagelijks één tablet Alfuzosine (hci 10 mg). De uroloog heeft mij dit voorgeschreven in verband met een vergrote prostaat. Dit medicijn werkt redelijk. Maar kan ik deze tabletten wel onbeperkt innemen?

Th. van der Kuijl

Ton Dapper, huisarts

Op oudere leeftijd verandert de prostaat. Eén van die veranderingen is dat de prostaat meestal groter wordt. Deze verandering is goedaardig en heeft niets met kanker te maken. Het is ook geen voorbode van kanker. De prostaat kan de plasbuis dichtdrukken, waardoor je problemen krijgt met plassen. Ook blijken de spieren rond de uitgang van de blaas minder goed te werken. Alcohol en sommige medicijnen kunnen de klachten verergeren.

Een klacht is bijvoorbeeld vaker plassen, overdag, maar ook juist 's nachts. Ook kan de plas moeilijk op gang komen of je hebt een zwakkere straal ('het over de schoenen plassen'). Je kunt last hebben van nadruppelen of het gevoel hebben dat de blaas niet leeg is na het plassen. Vooral de nachtelijke aandrang leidt nogal eens tot vermoeidheid overdag, omdat je minder goed (door)slaapt. Ook partners klagen nogal eens over deze nachtelijke onderbrekingen van de slaap.

Alfa-blokkers
De uroloog heeft Alfuzoline voorgeschreven, omdat de prostaat vergroot is. Alfuzoline komt uit de groep Alfa-blokkers. Alfa-blokkers ontspannen de spieren van de blaashals en de prostaat. Hierdoor vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter door de plasbuis stromen. De prostaatvergroting zelf verandert niet, maar klachten als vaak moeten plassen zullen verminderen. Het effect van alfa-blokkers merk je binnen 6 weken.

Wat voor jou belangrijk is, dat als dit medicijn bij jou werkt, je vaak na 3 tot 6 maanden kunt stoppen met innemen. Men kijkt dan hoe het verder gaat zonder medicijnen. Het is in het algemeen niet nodig het medicijn levenslang door te slikken. Het kan voorkomen dat men na 1 tot 2 jaren weer tijdelijk het middel moet slikken voor 3 tot 6 maanden. Dit kun je overleggen met de specialist, maar ook met je huisarts.

 

Als bijwerking van het medicijn kunnen misselijkheid, diarree, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen en een droge mond optreden. Het medicijn werkt niet bij iedereen.

 

Wat kun je zelf doen aan een vergrote prostaat?

  • Stel het plassen niet uit als je aandrang voelt.
  • Neem de tijd om te plassen.
  • Plas bij voorkeur zittend.
  • Drink niet meer dan twee glazen alcohol per dag.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!