Zo kom je van je PMS af

Premenstrueel syndroom

Getty Images

Heb je maandelijks tussen de eisprong en menstruatie last van premenstruele klachten? Dan kan het zijn dat je last hebt van het premenstrueel syndroom (PMS). Dit is een verzamelnaam voor een hele reeks symptomen, zowel lichamelijk als emotioneel. Gelukkig kun je het maandelijkse leed verzachten.

Pijnlijke borsten, hoofdpijn, pijn in de rug, acne of maagpijn zijn klachten die kunnen wijzen op PMS. Je kan je ook angstig, woedend, prikkelbaar, gespannen of somber voelen, of last hebben van stemmingswisselingen en slecht slapen. Veel vrouwen met PMS hebben ook vaak een enorme drang naar zoetigheid.

Rond je dertigste

Wanneer de klachten te wijten zijn aan PMS, verdwijnen ze wellicht plots op de dag dat je menstrueert. Een dikke week later komen ze dan weer terug.

Meestal krijgen vrouwen voor het eerst PMS rond hun dertigste jaar of na een zwangerschap. Bij jongere vrouwen komt het minder vaak voor. Hoe ouder je wordt, hoe erger de klachten. Maar, goed nieuws: na de overgang zijn de klachten verdwenen.

Hoe ontstaat PMS? En waarom heeft de ene vrouw er last van en de andere niet? Daar zijn dokters nog niet achter. PMS hangt samen met de menstruatiecyclus, maar er is geen hormonale oorzaak gevonden.

Wel zijn vrouwen met PMS-klachten gevoelig voor hormoonwisselingen. Hun hersenen hebben tijdens het aanmaken van progestoron (na de ovulatie) een tekort aan serotonine. Dit kan een genetische oorzaak hebben.

Wat kun je eraan doen?

Veel vrouwen voelen zich eenzaam met hun klachten. Dat is niet zo vreemd als je beseft dat er nauwelijks rekening mee wordt gehouden. Het scheelt al als je jezelf serieus neemt.

Voel je niet schuldig. Zorg zo goed mogelijk voor jezelf: neem genoeg rust, geef je grenzen aan en luister naar je lichaam. Heb ook begrip voor je naaste omgeving, die het soms moeilijk heeft met jou. Praat erover met de huisarts. Houd een PMS-kalender bij, waarop je aanduidt wanneer en hoe erg je er last van hebt.

Voeding

Beperk grote schommelingen in je bloedsuiker. Eet om de drie of vier uur een lichte maaltijd. Die moet rijk zijn aan koolhydraten en zetmeel, en arm aan suiker en eiwit. Vermijd cafeïne en alcohol. Probeer niet toe te geven aan je behoefte aan veel suiker. Uiteindelijk heeft dit een averechts effect.

Calcium heeft een gunstige invloed op de meeste klachten. Drink elke dag een glas extra melk of drinkyoghurt. Teunisbloemolie helpt om de hormoonhuishouding in balans te brengen. Overgewicht verergert de klachten.

De pil

De anticonceptiepil werkt regulerend. Als je de pil goed verdraagt, is een combinatiepil bij PMS vaak beter dan een driefasenpil. Bovendien zou je de pil kunnen doorslikken in de stopweek, zodat je helemaal niet meer menstrueert.

Spiraaltje

Het progesteronspiraaltje wordt in de baarmoederholte gebracht en geeft elke dag een klein beetje progesteron af. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies dunner en worden de menstruaties minder hevig. Soms houd je na een aantal maanden zelfs helemaal op met menstrueren.

Prozac

Ongeveer 70 procent van de vrouwen met PMS-klachten heeft baat bij antidepressiva. Voorbeelden zijn fluoxetine (Prozac), paroxetine (Seroxat) en sertraline (Zoloft). Je hoeft het middel meestal alleen tijdens de twee klachtenweken in te nemen.

Plaspillen

Als je last hebt van vochtophoping (een opgeblazen gevoel, gezwollen vingers en enkels, zere borsten en gewichtstoename) kun je dit vaak verhelpen met plaspillen.

Beweging

Lichamelijke inspanning bevordert de aanmaak van endorfinen. Daardoor voel je je beter. Het is even een opgave om je ertoe te zetten, maar alleen al een stukje lopen in de buitenlucht kan echt helpen.

Gaat het wel om PMS?

Als de klachten de hele maand aanhouden, heb je waarschijnlijk geen last van PMS. Je kunt dan het beste even naar de huisarts. Hij kan kijken of er een andere verklaring is voor je klachten.

Auteur