Dit zijn de grootste vrouwentaboes in Nederland

Getty Images

Taboes omtrent geslacht en afkomst worden op allerlei vlakken aangekaart en doorbroken. Maar op het gebied van gezondheid heersen nog altijd veel taboes onder vrouwen, waar we niet dagelijks bij stilstaan. Nieuw onderzoek legt een duidelijk stigma bloot rondom onderwerpen als menstruatie, incontinentie, depressie en menopauze. De grootste vrouwentaboes in Nederland op een rij.

Hoewel Nederland niet slecht scoort op de internationale ladder als het gaat om openheid rondom gezondheidsissues, zitten bepaalde onderwerpen ook in ons land nog altijd in de taboesfeer:

Menopauze: onderbelicht in onze maatschappij

Ondanks dat iedere vrouw er vroeg of laat mee te maken krijgt, vindt de meerderheid van de Nederlandse vrouwen (58 procent) dat er binnen onze maatschappij onvoldoende aandacht is voor de menopauze. Terwijl dit veel vrouwen in de weg zit in hun dagelijkse activiteiten. Zo geeft een derde van de vrouwen in de menopauze (31 procent) aan in het afgelopen jaar een feestje of etentje geskipt te hebben vanwege klachten door de overgang, gevolgd door gebruik van het openbaar vervoer (27 procent) en de sportschool (27 procent). Vrouwen zijn bovendien slecht geïnformeerd over de overgang, slechts een kwart (26 procent) geeft aan goed op de hoogte te zijn van mogelijke gezondheidsklachten rondom de overgang. Toch vinden vrouwen het zelf niet lastig om hierover te praten, slechts 6 procent vindt dit onprettig.

Urineverlies: schaamte overheerst

Van de verschillende gezondheidsissues, hebben Nederlandse vrouwen het meest moeite met het bespreken van urineverlies (21 procent). Schaamte is voor bijna de helft (45 procent) de reden om dit voor zichzelf te houden. Daarnaast zijn veel vrouwen (38 procent) bang om als onhygiënisch gezien te worden en hebben zij het gevoel dat urineverlies iets is voor oudere mensen (27 procent).

Depressie: lijden in stilte

Veel mensen lijden in stilte aan depressieve klachten; na urineverlies komt depressie dan ook naar voren als minst besproken gezondheidsklacht (19 procent) onder vrouwen. En dat terwijl maar liefst de helft (49 procent) van de vrouwen die kampen met depressieve gevoelens zich hier in het afgelopen jaar dusdanig naar door heeft gevoeld dat zij een feestje of etentje hebben geskipt, gevolgd door werk of school (39 procent)  en gebruik van het openbaar vervoer (31 procent).

Menstruatie: belangrijke rol voor de overheid

Ondanks dat het de afgelopen periode een veelbesproken onderwerp is, zit menstruatie nog steeds in de taboesfeer. Opvallend is dat maar een klein deel (22 procent) van de Nederlandse vrouwen menstruatieklachten met haar partner bespreekt. Met vriend(inn)en wordt hier een stuk makkelijker over gesproken (59 procent). Ook met kinderen is dit niet een onderwerp wat snel op tafel wordt gelegd (28 procent). Vrouwen zien een belangrijke rol voor de overheid in het bestrijden van dit taboe; bijna de helft vindt dat de overheid menstruatieproducten beter toegankelijk moet maken (46 procent) en dat het een standaard onderdeel moet worden in onderwijsprogramma’s (42 procent).

 

Bovenstaande cijfers komen uit het grootschalige Essentials Initiative onderzoek van gezondheids- en hygiënebedrijf Essity. In deze wereldwijde webenquête, die tweejaarlijks wordt uitgevoerd, verzamelt het bedrijf inzichten van ongeveer 15.000 respondenten in de leeftijd van 16 tot 85 jaar uit 15 landen (waaronder Nederland).

Auteur 
Bron 
  • Essity