Tips voor een gezonde slaap

Slaapstoornissen op een natuurlijke manier aanpakken

Getty Images

Naar schatting 1,2 miljoen Nederlanders heeft last van ernstige slaapstoornissen en neemt daarvoor benzodiazepines. Maar slaapstoornissen kun je ook op een natuurlijke manier aanpakken. Lees hier hoe!

Slaapstoornissen kunnen zich op verschillende manieren voordoen; van moeilijk inslapen tot herhaalde keren per nacht wakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten, véél te vroeg wakker worden, onrustig slapen, het hebben van nachtmerries of heftig nachtelijk transpireren.

Adviezen voor een gezonde slaap

Hier een aantal belangrijke adviezen en tips voor een gezonde slaap:

  • Ga elke avond op ongeveer dezelfde tijd naar bed en sta 's ochtends rond dezelfde tijd op. Zo breng je regelmaat in je dag/nachtritme.
  • Eet twee uur voor het naar bed gaan niets meer (zeker geen zware maaltijd en geen zoet) en drink ook niet te veel, zodat je 's nachts niet moet opstaan om te plassen.
  • Drink geen alcohol als 'slaapmutsje'. Dit doet je misschien wel beter inslapen, maar na een paar uur word je weer wakker. Beter is en gles warme melk.  
  • Zorg voor een goed verduisterde kamer.
  • Slaap op een lattenbodem en een matras van goede kwaliteit. Een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. Is je matras ouder, vervang hem dan.
  • Zorg voor frisse lucht in je slaapkamer.  
  • De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius.
  • Weer elektrische toestellen (televisie, wekkerradio) en andere toestellen die hoog- of laagfrequente straling kunnen veroorzaken (gsm, wifi, dect-telefoon, babyfoon) uit je slaapkamer.
  • Neem een bad vlak voor het slapengaan.

Melatonine

Een natuurlijk middel om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en eventuele slaapstoornissen aan te pakken, is melatonine. Melatonine is een hormoon dat van nature door je lichaam wordt aangemaakt onder invloed van de duisternis en dat in de loop van de nacht wordt vrijgegeven.

Hoe ouder je wordt, hoe minder melatonine je lichaam aanmaakt. Veel mensen hebben slaapstoornissen, omdat ze een tekort hebben aan lichaamseigen melatonine.

Uit onderzoek blijkt dat melatonine in de vorm van een dagelijks supplement zeer effectief is in de strijd tegen slaapproblemen. De voorkeur moet hierbij uitgaan naar supplementen die geleidelijk in het bloed worden opgenomen. 

Je kunt de tabletjes dan 's avonds innemen en de hele nacht rustig doorslapen. Deze tabletjes werken het effectiefst in een dosis van 1,2 mg en zijn verkrijgbaar bij de drogist.