Vijf op de tien Nederlanders lusteloos na werkdag

Getty Images

Ruim de helft van werkend Nederland komt meerdere keren per maand lusteloos thuis na een dag werken. Dit blijkt uit onderzoek van Zorg van de Zaak.

Daarnaast heeft ongeveer 63 procent van werkend Nederland meerdere malen per maand moeite met concentreren op werk. Een kwart hiervan ervaart dit zelfs wekelijks. Ongeveer 42 procent beleeft meerdere keren per maand minder werkplezier, omdat er geen mogelijkheden zijn om 'breinvriendelijk' te werken. 

Breinvriendelijk werken

Het onderzoek laat zien dat werkend Nederland behoefte heeft aan speciale kamers waar je rustig kan werken en de mogelijkheid tot thuiswerken. Ruim 20 procent wil gedragsregels om elkaar niet te storen op het werk. Zorg van de Zaak vindt dat de leidinggevende het goede voorbeeld moet geven tegen overbelasting van het brein. Daarnaast moeten werknemers ook hun gedrag aanpassen om het breinvriendelijk werken mogelijk te maken.

Versnellingen

Ulrika Leons, directeur Skils, onderdeel van Zorg van de Zaak Netwerk, en GZ-psycholoog legt uit dat ons brein drie versnellingen van mentale inspanningen kent: ‘de lage versnelling - het gaat hierbij om ontfocussen -, de middelste versnelling - waarbij het gaat om veel, niet al te complexe taken door elkaar doen - en de hoge versnelling - voor verdieping, concentratie op een complexe taak en creatief denkwerk.’

De eerste versnelling komt steeds minder voor op het werk. Voornamelijk de switchmodus is constant bezig. Dit zorgt voor een toenemende en constante prikkelstroom wat je brein zwaar belast en ontregelt. Hier worden mensen moe en futloos van. 'Ons brein is aan de tweede versnelling gewend geraakt, waardoor de stap naar de derde versnelling lastiger wordt. Hierdoor kunnen we ons moeilijker focussen.'

Auteur 
Bron 
  • Zorg van de Zaak