Menopauze en urineverlies : verbeter de controle over je blaas

Advertorial

Vraag nu een gratis proefpakket aan

Vrouwen op strand
Getty Images

Ongeveer 50 procent van de volwassen vrouwen heeft urineverlies gekregen tijdens de menopauze. Menopauze en urineverlies hoeven je manier van leven niet te bepalen. Er zijn verschillende manieren om de controle over je blaas te verbeteren.

Menopauze en urineverlies 

Menopauze en urine-incontinentie ontstaan doordat de hoeveelheid oestrogeen daalt. Hierdoor wordt de wand van de urinebuis dunner en de bekkenbodem zwakker. Doordat de bekkenbodem zwakker wordt en aan kracht verliest, wordt de kans op urineverlies groter.  Je kunt bijvoorbeeld de controle over je blaas verliezen als je lacht of hoest. Ook kan het lastig zijn om te voorkomen dat je wat druppels verliest voordat je bij het toilet bent.

Omgaan met urineverlies tijdens de menopauze 

Menopauze en urineverlies hoeven je manier van leven niet te bepalen. Er zijn verschillende manieren om de controle over je blaas te verbeteren:  

Veranderingen in je dieet 

  • Vermijd voedsel en dranken die de blaas kunnen irriteren, zoals cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, bepaalde zure vruchten en gekruid voedsel. 
  • Drink voldoende water. Probeer elke dag ten minste 6 - 8 glazen water (dat is 1,5 - 2 liter water). Als je te weinig drinkt, wordt de urine veel geconcentreerder en dat irriteert de blaas.
  • Overgewicht kan ook een verhoogde druk op je blaas veroorzaken. Het is dus belangrijk om een gezond gewicht te houden. Dat kan door goed te eten en regelmatig te bewegen.

Leefstijl

  • Gebruik geen irriterende middelen, zoals geurende zeep in het kwetsbare gebied rond je vagina en draag geen strakke kleding. Dat kan helpen om het risico op een ontsteking zo klein mogelijk te maken. 
  • Door vaginale droogheid (een andere klacht in de menopauze) kan de urinebuis gemakkelijk gaan irriteren. Het wassen van de uitwendige intieme zone met een middel dat afgestemd is op de zuurgraad (pH) van de vagina, kan dit helpen voorkomen.  
     

Oefeningen voor je bekkenbodem 

Met oefeningen voor de bekkenbodem gebruik je de spieren die je blaas ondersteunen. Hierdoor worden deze sterker. Vraag daarvoor begeleiding van een specialist als een bekkenfysiotherapeut.    
Continentiespecialisten raden aan om de spieren van de bekkenbodem in te trekken en samen te knijpen (aan te spannen). Dit houd je maximaal 10 keer, 3 tot 10 seconden vast. Tussen elke knijpbeweging laat je de spieren los. Probeer deze oefeningen elke dag 3 tot 4 keer te herhalen.

Gebruik een incontinentieproduct 

Attends sfeerbeeld
Attends

In welke mate je ook urine verliest, het is uitermate belangrijk om je huid in goede conditie te houden. Een vochtige huid kan namelijk resulteren in een geïrriteerde of zelfs beschadigde huid. Wij raden daarom aan om altijd een product te gebruiken dat speciaal gemaakt is voor urineverlies.    

Kies een product dat past bij jouw levensstijl, met een voldoende hoog absorptieniveau én dat goed aansluit op je lichaam. Attends biedt een breed assortiment incontinentieproducten zoals inleggers en absorberend ondergoed, in verschillende absorptieniveaus en maten. Zo kun jij altijd een product vinden dat bij je past.

Probeer Attends gratis! 

Vraag nu een gratis proefpakket aan en overtuig jezelf!  Het pakketje wordt in een discrete verpakking toegestuurd.  

Vraag nu een gratis proefpakket aan >>

Voor vergoeding via de zorgverzekeraar is een diagnose nodig van je huisarts of medisch specialist. Kijk in de polisvoorwaarden van de zorgverzekering of neem contact op met jouw verzekeraar.