Het nut van sportdranken

Wat is de beste dorstlesser?

Getty Images

Sportdrankjes zijn zeer geliefd bij sporters. Ze helpen je de zweterige uurtjes door. Maar er zijn meerdere soorten: hypo-, hyper- en isotoon. Welke moet je nemen als je meer energie wilt krijgen? Is een drankje met veel koolhydraten – oftewel suikers – eigenlijk goed?

Tijdens het sporten verlies je veel vocht. Daarom is het belangrijk dat je het vochttekort snel weer aanvult. Doe je dit niet, dan loop je de kans op kramp in je spieren.

Water of sportdrankje?

In water zitten geen stoffen die het vocht in je lichaam vasthouden. Dus plas je het snel weer uit. Sportdrankjes bevatten koolhydraten, zouten en vitamines die het vocht in je lichaam vasthouden. Voor veel inspanning is dit beter, zodat je niet uitdroogt.

Een sportdrankje is eigenlijk niet meer dan een mengsel van water, zouten en suikers. Of moeilijk gezegd: koolhydraten en elektrolyten. Je lichaam heeft deze stoffen nodig om een optimale prestatie te leveren.

Een sportdrankje wordt pas lekker door de zuren die zijn toegevoegd. Denk aan citroenzuur of andere organische zuren. De zuren zorgen er ook voor dat het drankje langer houdbaar is. In sommige drankjes zitten extra vitamines.

Vocht vasthouden

Elektrolyten (zouten) zijn mineralen, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor. Met name natrium zorgt ervoor dat vocht sneller wordt opgenomen. Daarbij krijg je meer dorst, waardoor je meer gaat drinken.

Je lichaam houdt het vocht beter vast. Daardoor gaan de belangrijke stoffen niet via je urine verloren. De andere elektrolyten zijn voor je lichaam niet erg belangrijk om aan te vullen. Sterker nog, een teveel aan deze elektrolyten kan maagproblemen geven.

Meer energie

Koolhydraten, ofwel suikers, zorgen voor meer energie tijdens de inspanning. Daarom eten veel hardlopers een flink bord pasta voordat ze aan de marathon beginnen.

Drink je alleen een sportdrankje omdat je dorst hebt tijdens het sporten? Dan is een drankje met een minimale hoeveelheid aan koolhydraten het beste. Want teveel koolhydraten remmen ook de vochtopname in het lichaam.

Een energiedrankje is alleen geschikt als je weinig vocht verliest, bijvoorbeeld in koude omstandigheden. De ideale combinatie voor zowel vocht als energie is een drankje met 60 tot 80 gram aan koolhydraten.

Anticariësformule

Een teveel aan zuren is niet goed voor je lichaam. De smaak is misschien wel aangenaam, maar hoe zuurder je drankje, hoe slechter het is voor je tanden.

Een sportdrankje met een anticariësformule biedt de oplossing. Of een bidon met een spuittuitje waarbij je het drankje in straaltjes in je keel spuit. Te veel zuur kan ook het ledigen van je maag remmen en problemen met je maag en darmen veroorzaken.

Hypo-, hyper- en isotoon

Er zijn drie verschillende soorten sportdrankjes. Het verschil ligt in de snelheid van opname in je lichaam. Water is bijvoorbeeld sterk hypotoon, dus wordt snel opgenomen en is daardoor een goede dorstlesser. Nadeel daarvan is dat je het zo weer uitplast. En hypotone drankjes bevatten minder energie.

Drankje met een hypertone werking geven meer energie dan hypotone. Maar de opname duurt lang. Het is daarom niet verstandig om een hypertoon drankje te nuttigen voor of tijdens het sporten. Vruchtensappen zijn sterk hypertoon.

Het beste wat je kunt drinken is een isotoon drankje. Je lichaam kan de stoffen snel opnemen en dat is handig tijdens het sporten. Ook na het sporten is het beter om een isotoon drankje te drinken, dan een hypertone energieboost.

Welk drankje voor of na?

Voordat je gaat sporten kan je het beste twee uur van tevoren een hypotoon of isotoon drankje drinken. Water is het beste vlak voordat je gaat sporten. Wil je goed herstellen na het sporten? Drink dan binnen twee uur na je inspanning een hypertoon drankje.

Sportdrankjes hebben een bewezen positief resultaat bij inspanning. Maar of dit ook van toepassing is op af en toe een uurtje zweten is de vraag. Waarschijnlijk volstaat een bruine boterham met kaas of een banaan ook wel voor de recreatieve sporter onder ons.

De kans dat je uitdroogt als je een half uurtje buiten gaat rennen, is zeer klein. Sportdrankjes bieden de beste uitkomst als je een getrainde sporter bent of overvloedig veel zweet.

Auteur