'Hongerhormoon oorzaak emotie-eten'

Getty Images

BAARN - Stress leidt nog wel eens tot emotie-eten. Mensen zoeken troost bij chocola, ijs, chips of een ander calorie- en vetrijk voedingsmiddel. Het hongerhormoon is hiervan de oorzaak, aldus Amerikaanse onderzoekers.

Ghreline, een hormoon dat de eetlust opwekt, is betrokken bij het aanwakkeren van een drang naar vet en calorieën tijdens stressvolle situaties. Dat blijkt uit onderzoek bij muizen aan de het UT Southwestern Medical Center.

Hormoonlevels
Het zogenaamde hongerhormoon zendt signalen naar de hersenen. Dit bleek uit eerdere onderzoeken tijdens bijvoorbeeld het vasten. Chronische stress verhoogde ook de levels van ghreline. Daarbij bleken gevoelens van depressie en spanning te verminderen als de hoeveelheid ghreline in het lichaam toenam.

Overeten
Bij de muizen in het onderzoek resulteerden verhoogde levels van het hongerhormoon door stress, in overeten, een voorkeur voor calorierijk en vettig voedsel en een toename van het lichaamsgewicht. Dit laatste zou kunnen verklaren waarom chronische stress en depressie bij mensen vaak gepaard gaat met gewichtsproblemen.

Onderzoek
"De resultaten van het onderzoeken kunnen ons helpen om complex eetgedrag te verklaren. Daarbij speelt dit mechanisme waarschijnlijk een grote rol in het ontwikkelen van overgewicht bij mensen die blootgesteld worden aan psychosociale stress.", vertelt hoofdonderzoeker Jeffrey Zigman. "Deze bevinden zijn niet alleen abstract of relevant voor muizen. Ook voor mensen is het van belang."

Met vervolgonderzoek willen de onderzoekers de specieke reactiemechanisme tussen ghreline en stress in kaart brengen.

Bron 
  • EurekAlert