Ouderen onderschatten risico’s van in de zon zijn

oudere-vrouw-zon
Getty Images

Veel vijftigplussers zijn zich nog te weinig bewust van de risico’s van lang in de zon zijn, terwijl juist deze groep het grootste risico loopt om huidkanker te krijgen. Daarnaast gaat de helft van de mensen die een verdacht plekje op hun huid zien niet direct naar de dokter. Artsen maken zich zorgen, melden de organisatoren van de Huidkankerweek, die vandaag van start gaat.

Er is via het Nationale 50Plus Panel een representatieve steekproef gehouden onder 1.190 Nederlandse vijftigplussers. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat hoe ouder mensen worden, hoe minder ze zich insmeren met zonnebrandcrème. Van de vijftigers smeert nog bijna driekwart de huid in als ze langdurig in de zon verblijven, bijvoorbeeld als ze wandelingen of fietstochten maken in de zon. Van de zeventigplussers doet nog maar de helft dit. En van de mensen die smeren, doet minder dan de helft (45 procent) dit voldoende: elke twee uur of vaker.

Volgens Willemijn Land, projectleider van de Huidkankerweek, denkt daarnaast ruim een kwart dat je onder een parasol niet kunt verbranden of weet niet dat dit mogelijk is. “En circa de helft weet niet dat je kunt verbranden als het bewolkt is. Er is dus een redelijk grote groep die meer voorlichting nodig heeft over de risico’s na verbranding."

Huidkankerweek

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Een op de vijf mensen krijgt ermee te maken en dit aantal loopt al richting een op de vier. Vooral ouderen vormen een risicogroep. Maar slechts een op de tien vijftigplussers uit het onderzoek maakt zich er zorgen om. Om deze groep meer bewust te maken van de risico’s, start vandaag de Huidkankerweek.

Elk half jaar controleren

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV) adviseert om elk half jaar de huid te controleren: op moedervlekken die van vorm veranderen, bobbeltjes en slecht genezende wondjes. Van de bevraagde vijftigplussers uit het onderzoek doet 37 procent dit regelmatig, vrouwen iets vaker dan mannen. 71 procent gaat naar de huisarts bij een verdacht plekje, maar doet dit niet direct. Circa de helft, 51 procent, wacht het eerst nog even af. "Terwijl het juist bij huidkanker belangrijk is om er zo snel mogelijk bij te zijn", aldus Land.

Bron 
  • ANBO
  • SkinVision
  • NVDV
  • Bureauvijftig
  • HUKAs