Zwangerschapsduur heeft invloed op hersenontwikkeling kind

zwanger
Getty Images

Hoe langer de zwangerschapsduur, hoe groter het hersenvolume van de baby. Ook als de zwangerschap voldragen is. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC dat vandaag is gepubliceerd in JAMA Pediatrics.

"We zien het aantal inleidingen van de bevalling in Nederland toenemen. Dit onderzoek pleit ervoor om hier voorzichtig mee te zijn", aldus hoofdonderzoeker dr. Hanan El Marroun.

Groter hersenvolume

Uit het onderzoek blijkt dat zwangerschapsduur invloed heeft op het hersenvolume. Iedere week die het kind langer doorbracht in de baarmoeder leidde tot grotere breinvolumes gemeten op de leeftijd van 10 jaar. De studie toont ook aan dat een langere zwangerschapsduur - tussen 37 en 42 weken - gerelateerd is aan een toename van het oppervlak van de hersenschors en hersenschorsplooiing, maar niet aan de dikte van de hersenschors. Dat komt waarschijnlijk doordat de dikte van de hersenschors vroeg in de zwangerschap bepaald wordt.

Generation R Studie

Het onderzoek is uitgevoerd in een grootschalig bevolkingsonderzoek in Rotterdam, de 'Generation R Studie'. Hierin wordt de hersenontwikkeling van ruim 3.000 kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot in de tienertijd gevolgd. Met een termijnecho aan het begin van de zwangerschap is vastgesteld hoe lang moeders zwanger waren en bij de geboorte werd de totale zwangerschapsduur berekend. Tien jaar later ondergingen de kinderen een hersenscan, waarbij het brein in kaart werd gebracht.

Bron 
  • Erasmus MC