Contant geld bevat gemiddeld 11.000 bacteriën

Getty Images

Cash geld is een broeinest van bacteriën. Een gemiddeld eurobiljet bevat er maar liefst 11.000. Dat is genoeg om een infectie op te lopen. Zo blijkt uit onderzoek van Oxford University.

Ian Thompson, Professor of Engineering Science bij Oxford University: "Op de euro’s die we hebben getest bevonden zich gemiddeld 11.000 bacteriën, dat is genoeg voor sommige pathogene organismes om infecties te verspreiden. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat bankbiljetten besmet zijn met mogelijk schadelijke bacteriën zoals Klebsiella en Enterobacter, die ziektes kunnen veroorzaken bij mensen."

Het onderzoek
Bij het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van een bekende creditcardmaatschappij, werden bankbiljetten werden ingestreken met de zuurteregelaar PBS om de bacteriën te verkrijgen, dit werd daarna verdund in series en verdeeld op Tryptische Soja agar Petri schaaltjes: een voedingsbodem waarop bacteriën kunnen groeien.

De schaaltjes werden 5 dagen lang op 30ºC bewaard en het aantal bacteriën werd daarna in drievoud geteld (colony forming units, CFU). Omdat slechts ongeveer 1 procent van de bacteriën in het lab kunnen groeien, werden de resultaten vermenigvuldigd met 100 om het geschatte aantal bacteriën op elk biljet te verkrijgen. Dit is de standaardprocedure om natuurlijke bacteriën in vitro te verkrijgen. natuurlijke bacteriën in vitro te verkrijgen.

De test was wel kleinschalig: er werden 25 verschillende bankbiljetten getest, verspreid over zes verschillende munteenheden, en tien individuele uitstrijkpreparaten werden afgenomen van elk biljet.

Toetsenbord
Overigens is niet alleen cash geld een broeinest van bacteriën. Uit eerder onderzoek bleek dat op een gemiddeld toetsenbord 400 keer méér bacteriën zitten dan op een toiletbril. Ook mobieltjes, tandenborstels en make-upspullen staan bekend om het grote aantal bacteriën.

Auteur 
Bron 
  • MasterCard