Waarom we niezen met de ogen dicht

Vallen je ogen er anders uit?

Getty Images

Als je moet niezen, sluit je automatisch je ogen. Maar waarom eigenlijk? Het verhaal doet de ronde dat je anders het risico loopt dat je ogen eruit vallen. Is dat waar of een broodje aapverhaal?

Je neus is aan de binnenkant bekleed met slijmvlies, cellen die slijm oftewel snot produceren. Dit maakt je neus vochtig en houdt virussen en bacteriën gedeeltelijk buiten.

Prikkelt een mogelijk schadelijk stofje dit slijmvlies, dan zorgt een reflex ervoor dat je een grote hap lucht neemt die je vervolgens heel hard in één klap weer uitademt. Zo blaast een nies je neus schoon.

Bepaalde geuren, peper en stuifmeel kunnen een nies opwekken. Als je verkouden bent, is je neusslijmvlies gevoeliger, waardoor je dan vaker moet niezen.

Stevig vast

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je tijdens het niezen vanzelf je ogen dicht doet. Sommigen denken dat dat nodig is om je ogen te beschermen. Door de kracht van een nies zouden ze anders uit de oogkassen ploppen. Dat is een broodje aapverhaal.

Je oogleden bestaan uit een dun stukje huid, die houden je ogen heus niet tegen. Gelukkig worden de ogen aan alle kanten beschermd door bot. Bovendien zitten ze ieder met zes spieren stevig vast aan een ring achterin de oogkas.

Reflex

Waarom gaan je ogen dan toch vanzelf dicht tijdens een nies? Het is een reflex: een onbewuste reactie van je spieren die geen functie heeft. Net als het omhoog schieten van je onderbeen als de dokter met een hamertje tegen je knie tikt. Als je heel erg je best doet om deze reflex te onderdrukken, lukt het misschien wel om je ogen open te houden onder het niezen. En je ogen blijven dan gewoon op hun plek zitten.

Bron 
  • KNO