Wetenschappers kweken cellen voor bloedvaten

Getty Images

BAARN - Een team van Cambridge University is erin geslaagd om alledrie de soorten cellen te kweken waaruit de wand van bloedvaten opgebouwd is. Dit betekent een doorbraak in de behandeling van hart- en vaatziekten.

De onderzoekers gebruikten de huidcellen van patiënten om verschillende typen vasculair glad spierweefsel te produceren. Met dit weefsel kunnen ze in de toekomst mogelijk kant-en-klare aderen en bloedvaten maken. Deze worden vervolgens bij een patiënt geïmplanteerd als alternatief voor een bypass of stent.

Elk type bloedvat
Eerder lukte het een biotechnologisch bedrijf in Californië al om bloedvaten te laten groeien in het lab en deze te implanteren bij nierpatiënten. Het team van Cambridge meldt dat hun vinding bij meer vaatproblemen bruikbaar is. "Eén type bloedvat is niet overal geschikt voor. We hebben nu de mogelijkheid om elk type bloedvat te maken, dat voor iedere patiënt geschikt is", aldus Sanjay Sinha.  

Voordelen
Voor een bypass worden nu vaak bloedvaten gebruikt uit een ander lichaamsdeel van de patiënt. Soms is er geen geschikt bloedvat. Artsen gebruiken dan een synthetische versie, maar die verstoppen snel en kunnen ernstige infecties veroorzaken.

Bij eerdere pogingen om aderen te creëren werd plasma afkomstig van dieren gebruikt. Dit kan stoffen bevatten die giftig zijn voor mensen. Bij deze nieuwe techniek is geen plasma nodig, waardoor de gezondheidsrisico’s en de kans op afstoting kleiner zijn.

Bron 
  • Daily Mail