Consumentenbond: driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen veel te veel zout

Veel te veel zout in kruidenmixen
Getty Images

Fabrikanten stoppen veel te veel zout in hun maaltijdmixen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd. De Consumentenbond wil dat de overheid ingrijpt, omdat de huidige aanpak te weinig zoden aan de dijk zet.

Voor het onderzoek bekeek de Consumentenbond het complete aanbod van maaltijdmixen van de 9 grootste aanbieders, in totaal 173 stuks. Vooral Knorr en Maggi blijken veel zout te gebruiken. Van de mixen van Knorr bevat 90 procent te veel zou, met als uitschieter hun mix voor bami met 4,5 gram zout per portie. Bij Maggi is 95 procent van de mixen te zout. De zoutste is hun mix voor zuurkool met maar liefst 4,6 gram zout per portie.

Maximaal 6 gram zout per dag

De allerzoutste mix is de kruidenmix bami goreng van Conimex met 5 gram zout per portie. Jumbo en Honig doen het beter. De mixen van Jumbo bevatten gemiddeld 1,9 gram zout per portie, bij de Honig-mixen is dat 1,8 gram. Maar ook deze fabrikanten verkopen mixen met te veel zout. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 6 gram zout per volwassene per dag.

De Consumentenbond vroeg ook een panel van bijna 5000 consumenten hoe zij over zout in dit soort pakjes en zakjes denken. 84 procent vindt dat een gerecht gemaakt met een maaltijdmix niet meer dan 2 gram zout per portie mag bevatten.

Zelf minder mix toevoegen om het gerecht minder zout te maken, vinden de ondervraagde panelleden niet handig, omdat er dan ook minder kruiden in het gerecht zitten. Verreweg de meeste mensen zien een maaltijdmix zonder zout, of eventueel met een los zakje zout erbij, als de ideale oplossing voor het zoutprobleem.

Overheid moet ingrijpen

"Ook als je voor gemak kiest, heb je recht op een gezonde keuze", stelt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "Fabrikanten hebben daar lak aan. Vrijblijvende actieplannen van de sector, soms samen met de overheid, om minder zout te gebruiken, leveren al jarenlang te weinig op. Daarom roepen wij de overheid op een actievere rol te gaan spelen in een gezonder voedselaanbod. Dat is ook belangrijk met het oog op snel oplopende zorgkosten."

Nierschade

Zout houdt vocht vast en werkt daarom bloeddrukverhogend. Dat geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten. Door een te veel aan zout kan ook nierschade ontstaan.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond