'Menstruatiecyclus heeft invloed op hersenschudding'

Getty Images

Vrouwen die in de twee weken voor hun menstruatie een hersenschudding krijgen, herstellen langzamer en hebben een maand na het ongeval een slechtere gezondheid dan vrouwen in een andere fase van hun cyclus of die de anticonceptiepil gebruiken.

Dat schrijven onderzoekers van de University of Rochester in het Journal of Head Trauma Rehabilitation. Als vervolgonderzoek de resultaten bevestigt zou dit invloed kunnen hebben op de behandeling van vrouwen die last hebben van hoofdklachten als gevolg van sport, een val, auto-ongeluk of gevecht.

Vrouwen
Uit de praktijk blijkt al langer dat vrouwen na hoofdletsel vaker last hebben van cognitieve achteruitgang, een slecht reactievermogen, hoofdpijn en depressie dan mannen. Daarbij zijn ze vaak langer opgenomen in het ziekenhuis en duurt het langer voordat ze weer aan het werk kunnen. Dit geldt vooral voor vrouwen die menstrueren; jonge meisjes en vrouwen na de overgang hebben met mannen vergelijkbare uitkomsten.

"Ik denk niet dat artsen rekening houden met de menstruatiecyclus als ze een vrouwen met een hersenschudding behandelen", stelt onderzoeker Jeffrey Bazarian. "Maar misschien zouden ze het wel moeten doen. Sommige vrouwen hebben een meer agressieve monitoring of behandeling nodig." Hoewel er in de media meer aandacht is voor hoofdletsel bij mannen, behandelt Bazarian vaker vrouwen. Hij denkt dat vrouwen meer nazorg nodig hebben.

Cyclus
Voor het onderzoek bestudeerde Bazarian samen met zijn collega's 144 vrouwen tussen de 18 en 60 jaar met hoofdletsel. Een maand na het letsel scoorden vrouwen die in de periode voor hun menstruatie zaten - hoog progesterongehalte - slechter op verschillende maten voor herstel en kwaliteit van leven dan de andere vrouwen. Vrouwen die de anticonceptiepil slikten, scoorden het hoogst.

De hoeveelheid geslachtshormonen in het lichaam verandert na hoofdletsel: zo menstrueren vrouwen na een hersenschudding vaak tijdelijk niet. Bazarian denkt dat wanneer vrouwen een hoog progesterongehalte hebben, een daling van dat gehalte als gevolg van het ongeval zorgt voor een soort ontwenningsverschijnselen. Hierdoor verergeren de symptomen van het hoofdletsel zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en concentratieproblemen.

Bron 
  • Science Daily