Apps om verdachte huidplekjes te scannen niet altijd betrouwbaar

Getty Images

Apps voor het scannen van verdachte huidplekjes geven lang niet altijd de goede diagnose. Plekjes worden regelmatig onterecht als verdacht gezien. Dit concludeert de Consumentenbond.

De vereniging liet drie huidapps testen door 21 proefpersonen. Voor het onderzoek controleerden de proefpersonen in totaal 45 huidplekjes met de huidapps Huidmonitor, Medgic en SkinVision. Daarna beoordeelden twee dermatologen de plekjes. Volgens de dermatologen ging het bij twee van de 45 plekjes om huidkanker. Bij Huidmonitor en SkinVision kwamen deze plekjes ook als verdacht naar voren. Medgic gaf voor deze twee plekjes een onduidelijk resultaat. SkinVision zag daarnaast nog veel meer plekjes, onterecht, aan voor huidkanker. Deze app is erg voorzichtig met een advies en stuurt snel door naar de huisarts.

Onzeker gevoel

Bij Huidmonitor beoordeelt niet de app maar de gebruiker of een plekje verdacht is, door een foto van de plek te vergelijken met voorbeeldfoto’s. Dit oordeel is verrassend vaak goed, vindt de Consumentenbond. Beter dan bij SkinVision. Maar het zelf beoordelen geeft de proefpersonen wel een onzeker gevoel.
 
Met de app Medgic kregen de proefpersonen vooral veel onduidelijke uitslagen. Zo kreeg een moedervlek de diagnose 'goed- of kwaadaardig'. En soms geeft de app voor een plekje vier diagnoses. En voor veel andere plekjes geeft Medgic aan dat de diagnose onbekend is.

Liever naar de huisarts

Uiteindelijk gaven 16 van de 21 deelnemers aan met een verdacht plekje toch liever naar de huisarts te gaan. Een arts kan een verdacht plekje ook voelen en met een speciale loep bekijken. Zo ontdekten de dermatologen bij drie deelnemers huidkanker op een plek die ze zelf over het hoofd hadden gezien of niet verdacht vonden.

De volledige test is gepubliceerd in de Gezondgids van oktober/november.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond