Eén griepvaccinatie is waarschijnlijk genoeg

Getty Images

BAARN - Nederlanders die in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep en deze ook willen, krijgen toch twee keer een griepprik.

Eerder deze week werd bekend dat Chinese fabrikanten hebben ontdekt dat ook één vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voldoende zou zijn om een volwassene te beschermen. Deze resultaten zijn nu bevestigd door Amerikaanse en Australische wetenschappers.

Zo bleek in Australië 75 tot 96 procent van de volwassenen voldoende beschermd na één vaccinatie. Volgens viroloog Ab Osterhaus wordt in Nederland een ander vaccin gebruikt en is het daarom in Nederland nodig om toch twee keer het vaccin te krijgen.

Hij zegt wel dat er aanwijzingen zijn dat het vaccin dat in Nederland gebruikt wordt ook na één prik een goede bescherming biedt, maar dat een tweede prik zorgt voor een nog betere bescherming. Hij adviseert de overheid dan ook vast te houden aan twee keer een prik met het vaccin.

Risicogroepen
Mensen die in de medische risicogroepen vallen, kunnen in oktober eerst een griepprik tegen de gewone griep krijgen. Daarna volgen de twee vaccinaties tegen de Mexicaanse griep, ook wel Nieuwe Influenza A (H1N1) genoemd.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen van 60 jaar of ouder, mensen met een hart- of longziekte, nier- of astmapatiënten. In totaal komen zo'n 4,5 miljoen Nederlanders in aanmerking voor de drie griepprikken.

De eerste griepprik begin oktober is tegen de reguliere seizoensgriep. Minimaal twee weken later volgt de eerste vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Na drie weken volgt een tweede vaccinatie tegen de Mexicaanse griep.

Auteur 
Bron 
  • NOS