Wereldwijd tekort aan ontstekingsremmers voor reuma door corona

Getty Images

Door de coronapandemie dreigt er een groot tekort te ontstaan aan specifieke ontstekingsremmers voor ernstige vormen van reuma. Dit kan stress opleveren voor reumapatiënten. Dat meldt de NOS zondag.

"Elke keer als die medicatie onderbroken wordt, is er een risico dat de ziekte actiever wordt", zegt Inger Meek, reumatoloog aan het Radboudumc en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie tegen de NOS. "En als dat gebeurt, levert dat ongemak op door de pijn en beperkingen en kans op blijvende schade aan de gewrichten. Elke verandering in medicatie is voor een reumapatiënt dus een hele spannende periode."

Vraag fors toegenomen

Begin 2021 werd duidelijk dat de ontstekingsremmers ook werken bij coronapatiënten in het ziekenhuis. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloot daarom in juli te adviseren aan artsen deze middelen te gebruiken om ernstige infectie met corona te behandelen. De vraag naar deze ontstekingsremmers is sindsdien fors toegenomen. Met als gevolg dreigende tekorten.

De farmaceuten Roche en Sanofi - de producenten van de ontstekingsremmer tocilizumab en sarilumab - zeggen dat het onmogelijk is om de productie op korte termijn op te schalen. Ook zou het niet mogelijk zijn het aan andere producenten uit te besteden, omdat het maken van deze medicijnen erg nauw luistert.

Kleine voorraad

De apotheken in de Nederlandse ziekenhuizen hebben nog een kleine voorraad. Coronapatiënten krijgen daarom een lagere, maar effectieve hoeveelheid om zo zuinig mogelijk met het middel om te gaan.

"Er is in principe geen tot weinig voorraad meer beschikbaar", vertelt Nicole Hunfeld tegen de NOS. Zij is de ziekenhuisapotheker voor de Intensive Care van het Erasmus MC. Als voorzitter van de landelijke Commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen heeft zij zicht op de Nederlandse voorraden.

Nieuwe levering

Een nieuwe levering wordt begin januari verwacht, maar zeker is dat absoluut niet. Als de medicatie op is, is er voor coronapatiënten geen alternatief. Voor mensen met reumatoïde artritis of reuscelarteriitis is er wel een andere mogelijkheid om het medicijn toe te dien. In plaats van een infuus wordt een injectiepen gebruikt. Volgens reumatologen is de kans groot dat dit zonder problemen zal verlopen. Wel is het stressvol voor patiënten, zeggen de artsen.

 

 

Auteur 
Bron 
  • NOS