Kies de juiste zonbescherming

Zorgzaam zonnen

Getty Images

Mensen die door het dragen van een T-shirtje denken goed beschermd te zijn tegen schadelijke zonnestralen, komen bedrogen uit. Verstandig zonnen met gebruik van een goede zonnebrandcrème is dan ook noodzakelijk.

Bij een goede zonbescherming hoort een goede voorbereiding. Laat je huid langzaam aan de zon wennen. Hiermee voorkom je dat de huid verbrandt. Maar het is ook een levenslange investering. Een huid die één keer flink is verbrand, blijft namelijk levenslang extra gevoelig voor de zon.[ITEMADVERTORIAL]

Gebruik zonnebrandmiddelen

Zonnebrandmiddelen zijn speciaal gemaakt om zonnebrand te voorkomen. Ze bevatten UV-filters, waardoor minder UV-straling de huid bereikt. Een middel dat alle UV-straling filtert, bestaat echter niet.

Zelfs zonnebrandmiddelen die uiterst doeltreffend zijn en tegen zowel UV-A(Aging)-straling als UV-B(Burning)-straling beschermen, kunnen geen volledige bescherming bieden. Een zonnebrandmiddel moet dan ook gezien worden als een aanvullende maatregel, naast het dragen van beschermende kleding en het opzoeken van de schaduw tussen 12.00-15.000 uur.

Natuurlijke bescherming

Een ander - natuurlijk - beschermingsmechanisme is de vorming van melanine onder invloed van de zon. Melanine is het pigment dat huid, haar en ogen hun kleur geeft. Door bruin te worden, beschermt de huid zichzelf als het ware.

Kleine kinderen vormen bijna geen melanine, waardoor er te weinig pigment ontstaat om voldoende bescherming te bieden. Daarom is het belangrijk kleine kinderen goed in te smeren.

Te veel UV-straling op jonge leeftijd kan namelijk leiden tot een grotere kans op huidkanker. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat wie in zijn kindertijd meer dan drie keer flink verbrand is, later vijfmaal meer kans heeft op huidkanker.

Beschermingsfactor

De beschermingsfactor van een zonnebrandmiddel wordt aangegeven met SPF (Sun Protection Factor). De SPF moet zorgvuldig worden gekozen en is afhankelijk van je huidtype.

Iemand met een bleke huid, blond haar en blauwe ogen zal sneller in de zon verbranden dan iemand met een getinte huid en bruine ogen. Per SPF kun je met een normale huid 20 minuten veilig zonnen. Een SPF 12 is dus goed voor twaalf keer 20 minuten zonnen.

Het is overigens een fabeltje dat een hogere factor het bruin worden vertraagt. Een crème met een hogere factor voorkomt roodheid en verbranding, maar gaat het bruin worden niet tegen.

Huidtypes en SPF

  • Huidtype I: zeer lichte huid. Mensen met dit huidtype worden maar weinig of helemaal niet bruin en verbranden zeer snel. Aanbevolen SPF 25-30.
  • Huidtype II: lichte huid. Iemand met dit huidtype zal snel verbranden en maar langzaam bruinen. Aanbevolen SPF 15-25.
  • Huidtype III: licht getinte huid. Deze mensen verbranden niet zo snel en worden gemakkelijk bruin. Aanbevolen SPF 10-15. 
  • Huidtype IV: getinte huid. Iemand met dit huidtype bruint snel en verbrandt vrijwel nooit. Aanbevolen SPF 5-10.

Royaal en regelmatig smeren

Naast het kiezen voor het juiste product, is er een belangrijke regel bij het zonnen: smeer royaal en regelmatig. Spring niet te zuinig met zonnebrandcrème om.

Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft te geven, moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere beschermingsfactor dan op de verpakking vermeld staat.

Precieze richtlijnen over hoeveelheden toe te passen crème zijn niet te geven, maar een 'hand vol' voor elke insmeerbeurt van de gehele huid is niet overdreven. Ook is het zaak de huid regelmatig opnieuw in te smeren.

Tien gouden regels voor het zonnen

In 1995 hebben vooraanstaande Nederlandse huidspecialisten en wetenschappers samen met de zonnebranche, de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF en vele andere deskundigen tien richtlijnen opgesteld:

  • Geniet van de zon, maar denk aan je huid.
  • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon en voorkom zonnebrand.
  • Zoek tussen 12.00-15.00 uur de schaduw op.
  • Draag in de volle zon bij voorkeur een petje of een zonnehoed en kleding.
  • Ga je lang de zon in? Smeer onbedekte huid dan goed in met een zonnebrandcrème.
  • Vraag bij de drogist of apotheek informatie over de juiste beschermingsfactor.
  • Volg gebruiksinstructies van zonneapparatuur nauwkeurig op.
  • Vraag in een zonnestudio om persoonlijk advies.
  • Ga uit de zon en zeker niet onder de zonnebank als je huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding.
  • Raadpleeg zo nodig een arts.
  • Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling, bij andere juist niet.
  • Vraag advies aan een huidarts.

Hoe gevoelig is jouw huid voor zonnebrand? Doe de test!

Auteur