Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 28 mei 2017

Herken huidkanker

Snel ingrijpen is van belang

Of je wel of geen huidkanker krijgt, heb je meestal niet in de hand. Het enige wat je kunt doen, is jezelf goed beschermen tegen verbranding door de zon. En je huid controleren op rare plekjes. Bij snel ingrijpen kan het vaak worden genezen.

Huidkanker komt in Nederland steeds vaker voor. Ongeveer 40.000 Nederlanders worden er jaarlijks mee geconfronteerd. Het is de meest voorkomende vorm van kanker en bij tijdig ingrijpen gelukkig goed te genezen.

Eerste tekenen

Huidkanker komt vooral voor in het gezicht, bij de oren, lippen, in de nek en op de handruggen. De eerste tekenen zijn plotseling ontstane zweertjes die slecht genezen, of wratachtige knobbeltjes of plekjes op de huid die jeuken, gemakkelijk bloeden of van kleur en/of grootte veranderen. Ga met dergelijke verdachte plekjes altijd naar de huisarts.

Soorten huidkanker

De twee meest voorkomende vormen van huidkanker zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcarcinoom. Ze ontstaan voornamelijk op oudere leeftijd op plaatsen waar zonlicht het best kan komen, zoals het gezicht. Het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcarcinoom zijn de minst gevaarlijke huidkankervormen.

Daarnaast zijn er nog melanomen. Deze kunnen ontstaan in onrustige moedervlekken of spontaan ontstaan in de gewone huid. Niet alleen groeit deze tumor in de huid, maar hij kan zich ook uitzaaien in andere delen van het lichaam, via de lymfeklieren.

Herken de symptomen

Steeds meer mensen met een melanoom genezen tegenwoordig. Vooral mensen die er snel bij zijn, hebben een goede kans op herstel. Om tijdig in te grijpen, is het belangrijk dat je de vlekken op je huid regelmatig controleert.

Leer ze daarom herkennen, zodat je weet wat er verandert aan je huid. Onrustige moedervlekken kunnen onderscheiden worden van gewone moedervlekken via de ABCDE-regel: Asymmetrie, Border, Color, Diameter, Elevation.

Een vlek is verdacht als hij aan een of meerdere van onderstaande eigenschappen voldoet:

 • Asymmetrie
  Als de plek een punt of een scheve bolling heeft gekregen.
 • Border
  Onregelmatige begrenzing. Normaal gesproken is een moedervlek regelmatig rond, maar zodra de vlek grillig van vorm wordt, kan er iets mis zijn.   
 • Color
  De kleur van de moedervlek. Als deze verandert (hij wordt ineens heel donker, rood, paars, zwartachtig of verschillende kleuren door elkaar) is dat een verdacht teken.
 • Diameter
  Moedervlekken die een grotere doorsnede hebben dan een halve centimeter moeten regelmatig door een specialist worden bekeken.
 • Elevation
  Het Engelse woord voor verheven. Wanneer een moedervlek dikker wordt, als er bobbeltjes opkomen of kuiltjes in ontstaan.

Deze tekenen zijn een goede reden om een afspraak met de huisarts te maken. Toch hoeft niet elke onrustige moedervlek met deze eigenschappen per se een melanoom te zijn. De huisarts kan je helpen met de diagnose.

Risico op huidkanker en de zon

Huidkanker kan zomaar ontstaan of erfelijk zijn (je loopt meer risico als meerdere familieleden een melanoom hebben gehad). Bovendien kan het veroorzaakt worden door UV-straling. Het is dus belangrijk erg goed uit te kijken met de zon. Zorg dat je niet te lang in de felle zon komt en dat je je goed beschermt met kleding of zonnebrandcrème.

Behandelwijze huidkanker

In de meeste gevallen is huidkanker goed aan te pakken. De behandeling van huidkanker is afhankelijk van het soort huidkanker, de plaats en grootte van de tumor, je leeftijd en algehele conditie en je persoonlijke wensen en omstandigheden.

Bij een plaveiselcelcarcinoom vindt meestal alleen een operatie of bestraling plaats. De behandeling van een basaalcelcarcinoom kan bestaan uit operatief verwijderen, bevriezen met vloeibare stikstof, wegbranden, bestralen (radiotherapie) of fotodynamische therapie (een soort lichttherapie).

De behandeling van een melanoom begint altijd met verwijderen van de gehele verdachte plek. Op grond van de dikte van de tumor beoordeelt de arts of er verder nog huid moet worden verwijderd. In de meeste gevallen kan het melanoom in zijn geheel worden verwijderd.

Als er geen uitzaaiingen zijn, is vervolgbehandeling vaak niet nodig. Soms zijn er echter uitzaaiingen in de lymfeknopen, in dat geval worden de betreffende lymfeknopen verwijderd voor onderzoek en kan er voor een aanvullende behandeling met bestraling of chemotherapie worden gekozen.

Reactie toevoegen

11 Comments

Door Brigitte (niet gecontroleerd) op wo, 07/13/2016 - 18:24

ik had mij gestoten tegen een keukenkastje. wondje ging maar niet dicht en toen ben ik doorverwezen naar de dermatoloog. deze zag meteen dat het een basaalcelcarcinoom was. deze is verwijderd door een operatie door de plastisch chirurg vorige week. eerste dat je hoort is uit de zon blijven en dat terwijl ik nooit lig te bakken in de zon. ik blijf nu onder controle bij de dermatoloog.

Door Hans (niet gecontroleerd) op di, 07/12/2016 - 20:24

Mijn moeder, in de 90, had in 2013 een plek op haar hoofd. Thuiszorg vroeg haar de huisarts te laten komen. Niets gedaan. Later in het jaar, weer, weer niets gedaan. In oktober dring de thuiszorg er opnieuw op aan, de plek op haar hoofd werd groter en groter, en bloedde regelmatig. Weer de huisarts laten komen, deze keer kwam een waarneemster. En die heeft haar wel doorgestuurd naar de dermatoloog. Die kon zonder verdere diagnose directe zien: huidkanker.
Kortom: wat helpen oproepen naar een arts te gaan als die arts een amateur is. Wel al jaren toegelaten als arts, maar niet geschikt voor diagnoses...

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 07/12/2016 - 01:03

Ik heb veel uitslag op me rug het zijn witte vlekken met een paar puistjes ertussen wat kan het zijn ??

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 07/12/2016 - 01:03

Ik heb veel uitslag op me rug het zijn witte vlekken met een paar puistjes ertussen wat kan het zijn ??

Door nicolette (niet gecontroleerd) op zo, 08/02/2015 - 23:31

ik heb onder mijn neusvleugel een pijnlijk/branderig bultje/blaasje gekregen,van de 1 op de andere dag en het gaat niet meer weg....iets om te controleren?

Door Freek (niet gecontroleerd) op wo, 03/18/2015 - 06:45

Gewoon even naar de dokter gaan en dan weet je het zeker!

Door Lisanne (niet gecontroleerd) op do, 10/16/2014 - 19:59

Mijn moeder heeft een melanoom op haar rug, maandag verder kijken. Ik ben wel geschrokken. Ben trouwens nog een kind van 10jaar.

Door petra (niet gecontroleerd) op ma, 06/23/2014 - 06:31

Ik had wondjes die maar niet dicht gingen en vreemd eruit begonnen te zien en elders kreeg ik nog een vlek die begonnen te groeien en ik heb hiervoor aloe vera gebruikt en goudsbloemzalf (zelf gemaakte, want die zijn sterker) en ze zijn netjes verdwenen.

Door Tamaar (niet gecontroleerd) op do, 05/22/2014 - 14:15

Hier hetzelfde. Een vriendin wees me van de week op een raar uitziende grote moedervlek oo mijn rug die ik zelf nooit gezien heb. Hij word vandaag weggehaald en dan maar wachten op de uitslag.

Door martin (niet gecontroleerd) op wo, 03/12/2014 - 02:04

In 2009 had ik een melanoom op me rug het is maar goed dat me vriendin me naar de huisarts stuurde. Melanoom verwijderd en een poortwachterklier onder me oksel. Ik was schoon en sta elke 1/2 jaar onder controle.