Drie tips om in het nieuwe jaar minder te drinken

Drink helemaal geen alcohol of maximaal één glas

Getty Images

Onze gezondheid is een groot goed. Sterker nog, we hebben het tegenwoordig bijna nergens anders meer over. Voornemens komen nu wel van pas, want de meesten van ons hebben wel gewoontes die echt groot effect hebben op onze gezondheid, energie en gewicht. Alcohol drinken is een van deze gewoontes en het zal je verbazen wat (al is het maar tijdelijk) significant minder of niet drinken met je doet. Een goed voornemen dus, voor een fris nieuw jaar.

Er zijn veel goede voornemens. Beter eten, niet meer roken, nu echt gaan sporten. Minder (of helemaal geen) alcohol drinken is daar sinds een aantal jaar bijgekomen. Voor velen omdat ze te veel (of te vaak) drinken, maar ondertussen weten we ook dat alcohol helemaal niet gezond is. Nee, ook niet die een of twee glaasjes. Hoe ongezellig ik nu ook met de deur in huis val, er is geen veilige ondergrens (bron: Gezondheidsraad) en het advies is dus ook: drink helemaal geen alcohol of maximaal één glas en dan zeker niet iedere dag.

Geen of minder alcohol drinken blijkt toch flink lastig in de praktijk. Stop je met roken, dan wordt de vlag voor je uitgehangen. Niet drinken? Dan ben je echt heel ongezellig en moet je gewoon meedoen. Er zijn altijd gelegenheden: borrels met de buren, de vrijmibo op het werk, of de etentjes met vriendinnen. Hier dus drie waardevolle tips

1) Behandel alcohol als iets heel exclusiefs, alleen bestemd voor écht speciale gelegenheden

Hoe breed dit ook kan worden geïnterpreteerd, het maakt wel een hoop duidelijk. Voor velen van ons is alcohol altijd onderdeel van de gelegenheid, of het nu zondagavond of dinsdagmiddag is. Doodnormaal en een ‘must do’. Kies dus secuur je momenten uit wanneer je drinkt en neem dan zo min mogelijk. In de wetenschap wordt met één glas wijn 100 ml bedoeld, dat betekent dat je dan 7½  glas uit een fles zou moeten schenken.

2) Wees streng en duidelijk: maak afspraken met jezelf waar je je ook aan houdt

Alleen maar zeggen ‘ik ga wat minder drinken, ik denk dat ik het dit weekend ga proberen’ levert vaak niets op. Het geeft veel mensen enorm veel frustratie wanneer je, een soort van stuurloos, je drankgebruik probeert te beperken. Heb je een feestje? Bedenk dan voor jezelf of, en zo ja, hoeveel je wilt drinken. Hou je daar dan echt aan! Skip desnoods eens een gelegenheid en of spreek op andere momenten met je vrienden af, op tijdstippen dat er geen alcohol op tafel komt.

3) Uitschieter? Drink dan daarna minimaal een week helemaal niets

Het kan natuurlijk gebeuren dat die borrel met collega’s wel uitliep op een drinkgelag. Een etentje met familie tóch alleen door te komen was met veel wijn. Wanneer dit gebeurt, wees dan mild voor jezelf over die avond maar streng in de week erna, dus zet je alcoholgebruik dan even op pauze voor minimaal zeven dagen. Wel belangrijk: als dit je vaker gebeurt, denk dan eens goed na over het feit dat alcohol meer controle over je heeft dan je misschien lief is. Lees erover en/of zoek hulp.

Natuurlijk kun je ook overwegen om eens of meermaals per jaar een volledig alcoholvrije periode in te lassen.

Jacqueline van Lieshout stopte in juli 2016 helemaal met alcohol drinken. Dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Na haar persoonlijke strijd en haar nieuwe inzichten lanceerde ze in december 2017 het online programma 'Ontwijnen'. Inmiddels heeft ze acht boeken over dit onderwerp geschreven.