5 tips van PorteRenee om te besparen op je boodschappen

Zelf snijden en inslaan als het in de aanbieding is

Vrouw kijkt naar kassabon van de boodschappen
Getty Images

Besparen op boodschappen én gezond eten. Het kan! Renée Lamboo van het personal finance platform PorteRenee.nl en schrijfster van de bestseller de Money Planner geeft vijf fijne bespaartips.

1. Snijd alles zelf

Toegegeven: zo’n zak met voorgesneden groente is superhandig. Zeker als je weinig tijd hebt. Maar, je betaalt er flink voor. Soms wel meer dan de helft. Zonde van je geld! Dus wil je besparen op je boodschappen, koop dan groenten en fruit gewoon los en snijd ze zelf. Mocht je een keer wat meer tijd hebben, snijd dan alvast alle groenten die je in huis hebt. Doe ze in een bakje en vries ze in. Zo heb je altijd je eigen voorgesneden groenten in huis.

2. Word fan van de vriezer

Over de diepvries gesproken: wist je dat groenten en fruit uit de vriezer minstens zo gezond zijn als wat er vers in de supermarkt ligt? En het scheelt veel geld. Avocado voor de guacamole, blauwe bessen door de yoghurt of wat groenten voor dat wokgerecht? Kies voortaan de diepvriesvariant. Die is een stuk goedkoper en vaak nog duurzamer ook, omdat het in het seizoen wordt geoogst en dus minder vaak uit de kas komt. Extra handig: alles is al voorgesneden, scheelt je weer snijwerk.

3. Eet minder vaak vlees

Vlees is duur. Als je jouw boodschappenbudget naar beneden wilt brengen, is minder vlees eten een optie. Of misschien helemaal stoppen met vlees. Dat gaat je veel geld schelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg lekkere en gezonde alternatieven. Denk aan vleesvervangers. Let daarbij wel op de ingrediënten, sommige bevatten best veel zout of vet. Liever nog: leer koken met bijvoorbeeld bonen, linzen, kikkererwten en eieren.

4. Maak een weekmenu

Bepaal wat je de komende week wilt eten. Als je spontaan naar de supermarkt gaat, geef je meestal meer uit dan je wilt. En dat willen we nou juist niet. Dat voorkom je met een weekmenu. Check van tevoren de aanbiedingen en seizoensgroenten en bouw daar je maaltijden omheen. Ook slim: bepaal welke gerechten je (en je gezin) lekker vinden. Schrijf ze op een lijstje, zodat je op een gegeven moment een fijn overzicht hebt met gerechten die budgetproof zijn én die iedereen lekker vindt. Op deze manier stel je een weekmenu in een paar minuten samen.

5. Sla in wanneer het goedkoop is

Is er een goede aanbieding voor gezonde producten? Sla dan meteen groot in. Dit kan wel alleen met houdbare producten. Koop je verse producten? Check even of je ze thuis kunt invriezen. Oh, en blijf altijd rekenen. Kijk naar de kiloprijs en reken of je goedkoper uit bent of dat je niet beter voor het B-merk kunt gaan. En een aanbieding vind ik pas écht de moeite waard als de korting hoger is dan 40 procent.

Ga met deze tips aan de slag en je bespaart met gemak zo’n 30 procent op je boodschappenbudget. Maar wat ga je met al dat geld doen dat je overhoudt? Als je het geld geen bestemming geeft, verdwijnt het in een zwart gat. Dus: creëer goed inzicht in je inkomsten en uitgaven om je financiën goed op orde te brengen en te houden. Hoe? Houd het bij. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de nieuwe Money Planner van PorteRenee.nl. Hierin zet je onder andere maandelijks jouw inkomsten en uitgaven op een rij, stel je financiële doelen voor jezelf, stel je passende budgetten op (hoera: verlaging van je boodschappenbudget) en krijg je volop tips en tricks die je iedere maand (iets) rijker maken. De nieuwe Money Planner is hier te bestellen.

Money Planner van PorteRenee
PorteRenee
Auteur