Van welke soorten kaas kun je de korst eten?

Plastic laag rond harde kaas is niet eetbaar

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: van welke soorten kaas kun je de korst eten?

Het zal op menig feestje waarbij een kaasplank werd geserveerd tot gespreksstof en misschien zelfs wel tot discussie hebben geleid: van welke kazen kun je de korstjes opeten. Kun je bijvoorbeeld de korst van port salut opeten? Of die van een stukje Morbier? En soms zie je mensen ook de randjes van camembert en brie afsnijden, omdat ze denken dat je het beter niet op kan eten. Welke zijn eetbaar en welke niet? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Bij veel kazen - zoals bijvoorbeeld Goudse kaas of Edammer kaas - wordt voor rijping een geel laagje aangebracht om ze te beschermen tegen schimmels en bacteriën. Deze gele coating is een soort plastic. "Polyvinylacetaat om precies te zijn", legt Thom Huppertz, hoogleraar zuivel aan de Wageningen Universiteit uit aan Nu.nl.

"Aan de coating is vaak - weliswaar in een lage en veilige concentratie - het schimmelwerende middel natamycine toegevoegd. Hoewel het in principe voor de gezondheid weinig kwaad om de coating te eten, is het niet de bedoeling. Het is eigenlijk niet meer dan een verpakking. De drogere harde korst onder de coating kun je wel eten."

Zachte kazen

De korst van de meeste zachte kazen, zoals brie en camembert, zijn eetbaar. De korst wordt gevormd tijdens het rijpingsproces en geeft de kaas extra smaak. Als je de smaak te sterk vindt, kun je de korst er natuurlijk altijd afsnijden. Ook als er schimmel op de korst zit, kun je die er natuurlijk beter afsnijden. Hoewel Port Salut ook een (semi) zachte kaas is, kun je daarvan de korst weer niet opeten.

Schimmelkazen

De korst van blauwe schimmelkazen kun je in principe altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'witte vacht'. Je kunt het er natuurlijk afsnijden als je het niet lekker vindt, maar het hoeft dus niet. Vaak wordt gedacht dat het schimmel is - maar dat is dus niet zo - het is een gist.

Askazen

Kazen met een zwarte as - zoals bijvoorbeeld Morbier - zien er vaak niet smakelijk uit, maar je kunt deze korsten dus prima opeten.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl
  • Algemeen Dagblad
  • Voedingscentrum