Ziekte van PUPPP

Jeuk tijdens de zwangerschap

Getty Images

Als je zwanger bent, word je vaak gezegd ervan te genieten. Maar niet alle zwangere vrouwen brengen negen maanden op een roze wolk door. Naast de 'gewone' zwangerschapskwaaltjes, zijn er namelijk vele klachten waar je last van kan krijgen. Eén daarvan is jeuk, en dan hebben we het niet over 'normale' zwangerschapsjeuk, maar de aandoening PUPPP.

PUPPP staat voor Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy en is één van de veroorzakers van jeuk tijdens de zwangerschap.

Afweerreactie

De oorzaak van PUPPP is tot nu toe nog onbekend. Mogelijk is er sprake van een afweerreactie tegen bepaalde stoffen uit de placenta. Zo'n 1 op de 240 vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met PUPPP.

De aandoening is ongevaarlijk voor de baby, maar zeer vervelend voor de aankomende moeder. In de laatste weken (meestal rond de 36 weken) van de zwangerschap ontstaan hevig jeukende rode bultjes of rode plekken op de huid van de zwangere buik, ook wel galbulten of urticaria genoemd. Slechts zelden treedt PUPPP op vóór het laatste trimester en nog zeldzamer is het dat de klachten ontstaan ná de geboorte.

Jeukstillende middelen

PUPPP kan zich ook uitbreiden naar andere delen van het lichaam (bovenbenen, billen en armen). De uitslag en de klachten zullen na de geboorte van het kind vanzelf weer verdwijnen.

Als de jeuk te erg wordt, kan een arts lokale jeukstillende middelen voorschrijven, zoals bijvoorbeeld milde hormooncrèmes of sommige soorten antihistaminica. Door de zwangerschap is de arts beperkt in de keuze van geneesmiddelen.

In zeldzame gevallen komt het voor dat een zwangere vrouw 's nachts niet meer kan slapen van de jeuk. In samenspraak met de gynaecoloog kan dan worden besloten de zwangere vrouw medicijnen te geven om in slaap te komen en voor een nacht op te nemen in het ziekenhuis om tot rust te komen. Ook kan worden besloten de bevalling eerder in te leiden, rond de 37 weken.

Na de bevalling verdwijnt de jeuk meestal binnen een paar dagen. De waardes in het bloed blijven soms nog enige weken verhoogd. Je mag na de geboorte gewoon borstvoeding geven. Als je medicijnen ter behandeling van jeuk gebruikt, mag je daar meestal direct na de geboorte van de baby mee stoppen.

Kans op herhaling

Bij een volgende zwangerschap is de kans op herhaling van PUPPP klein. De klachten kunnen opnieuw ontstaan, maar het hoeft niet.

Auteur 
Bron 
  • Medicinfo
  • Huidarts
  • Huidinfo