Babysterfte hoog door falend systeem

Getty Images

UTRECHT - Vrouwen die hun bevalling starten bij de verloskundige lopen meer kans dat hun baby sterft dan vrouwen die hun bevalling beginnen onder begeleiding van een gynaecoloog.

Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van het UMC Utrecht, dat woensdag online gepubliceerd is in het tijdschrift British Medical Journal.
 
De onderzoekers analyseerden bijna 38.000 geboortes in de regio Utrecht uit 2007 en 2008. In totaal overleden 99 baby's. Dat is 2,6 sterfgevallen per 1000 bevallingen.

Hiervan overleden er 36 tijdens of na de bevalling; 1 per 1000. Dat is iets hoger dan in ons omringende landen. Het gaat om baby's zonder aangeboren afwijkingen die geboren zijn na een normale zwangerschapsduur van 37 weken of meer.

Factoren
De kans op babysterfte is hoger als de bevalling begint in de eerste lijn onder leiding van een verloskundige. Dit zijn zogenaamde laag-risico-bevallingen waar geen complicerende factoren een rol spelen.

Toch is bij deze bevallingen de kans op babysterfte 2,3 maal zo hoog als bij hoog-risico-bevallingen, die starten in de tweede lijn onder supervisie van een gynaecoloog.

De kans op sterfte is nog hoger als een bevalling thuis start onder begeleiding van een verloskundige, maar de vrouw halverwege naar het ziekenhuis gebracht moet worden. De kans op babysterfte is dan 3,7 maal zo groot als wanneer een bevalling in het ziekenhuis begint.

Veranderingen
De artsen van het UMC Utrecht vinden dat het systeem op vier belangrijke vlakken moet veranderen. Betere bewaking rond de bevalling, beter transport bij noodgevallen, betere informatieoverdracht tussen professionals en betere risisco-inschatting door professionals.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht