Is gesmolten kaas ongezonder?

Feiten en fabels over kaas

Getty Images

Nederland is een kaasland. Er wordt jaarlijks ongeveer 17 kilo kaas per persoon gegeten. Van hele zachte jonge kaas tot oude brokkelkaas. Maar hoe zit dat eigenlijk? Is jonge kaas minder vet dan oude kaas? En is gesmolten kaas ongezonder? Feiten en fabels over kaas.

Veel mensen denken dat gesmolten kaas ongezonder is. Het ziet er inderdaad vetter uit, maar het is het niet. Als kaas smelt, zie je dat het vet zich afscheidt. Daardoor lijkt het misschien vetter en ongezonder, maar dat is niet zo. Een tosti bevat dus ook niet meer calorieën dan een dubbele boterham met ham en kaas.
 
Je kunt ook heel eenvoudig een tosti met minder calorieën maken. Door bijvoorbeeld geen witte boterhammen te nemen, maar bruine. En neem geen 48+ kaas, maar 20+ of 30+ kaas. Neem je een sausje bij je tosti? Kies dan voor ketchup. Als je op je calorieën wil letten tenminste.

Kaas is altijd vegetarisch

Niet waar. Als vegetariër kies je al snel voor een plakje kaas op brood in plaats van vleeswaren. Maar juist kaas is vaak niet zo vegetarisch als je denkt. Om kaas te maken, moet de melk gestremd worden. Dit gebeurt meestal met behulp van dierstremsel. Er bestaat ook microbieel stremsel dat gemaakt is door micro-organismen. Kaas die bereid is met microbieel stremsel is wel geschikt voor vegetariërs. Vegetarische kaas vind je onder andere in kaasspeciaalzaken en natuurvoedingswinkels.

Geitenkaas is beter voor je cholesterol

Niet waar. Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. En dat verhoogt het cholesterolgehalte. Ook van geitenkaas kun je dus het beste de magere varianten nemen.

Oude kaas is vetter dan jonge kaas

Waar. Oude kaas bevat iets meer vet dan jonge kaas. Toch wel zo'n 10 procent. Hoe vet een kaassoort is, kun je zien aan aanduidingen als 20+, 30+ en 48+. Deze getallen zeggen iets over het percentage vet van de zogenaamde droge stof, dus de kaas waar al het vocht uitgehaald is. Het vochtpercentage van kaas kan namelijk schommelen, omdat de kaas tijdens het bewaren vocht verliest. De droge stof blijft constant.

Een 30+ kaas bestaat dus niet voor 30 procent uit vet. Stel dat deze kaas voor 40 procent uit vocht en voor 60 procent uit droge stof bestaat, dan bevat 100 gram kaas 40 gram vocht en 60 gram droge stof. Er zit 30 procent vet in de droge stof, dus 30 procent van 60 gram = 18 gram vet per 100 gram kaas.

Auteur 
Bron 
  • GezondheidsNet.nl
  • Voedingscentrum